Ekskursija į ekologinį ūkį

    1230
    0
    P1100818

    P1100818

    Ukmergės „Šilo“ pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojų iniciatyvinės grupės nariai  aktyviai vykdo Erasmus+ tarptautinio strateginės partnerystės projekto  „Europos žemė – ateities žemė“ partnerių susitarimus. Projekto dalyviai tyrinėja ūkio bei verslo plėtojimą kaime ir savo pastebėjimus ruošiasi pristatyti kitoms šalims.

    Grupė mokinių, gavę užduotį parengti vaizdo bei garso medžiagą apie mūsų rajono ūkių tipus ir įvairovę, žemės ūkio amatus ir specialistų rengimą, lydimi mokytojų Janės Juzėnienės ir Jolitos Miškinienės lankėsi Žalgirių kaime įsikūrusiame ekologiniame Genovaitės ir Mindaugo Sakalauskų ūkyje. Ūkio savininkė Genovaitė Sakalauskienė aprodė didžiulius plotus, kuriuose auginamos obelys, kriaušės, aktinidijos, juodieji serbentai, avietės, šilauogės, braškės ir kt. vaismedžiai bei uogakrūmiai, taip pat daržovės. Papasakojo, kokie reikalavimai keliami ekologiniam ūkiui, kaip prižiūrėti augalus, kaip atskirti ekologiškai užaugintus vaisius ir uogas nuo neekologiškų ir kt. Sužinojome, kad šiame ūkyje visai nenaudojama cheminių trąšų, augalai nepurškiami chemikalais nei nuo ligų, nei nuo kenkėjų. Nors derlius dėl to mažesnis, bet produktai daug kokybiškesni, sveikesni ir labai paklausūs.

    P1100807

    Iš Genovaitės Sakalauskienės pasakojimų susidarė įspūdis, kad ji labai myli savo darbą. Kaip pati sakė, jame randa daug erdvės kūrybai, sielos atgaivai ir darbas gražiai dera su poilsiu gryname ore. Ji nuoširdžiai apibūdino agronomo profesijos ypatumus, paaiškino, kokių savybių turi turėti šios profesijos atstovas. Pamokomai nuskambėjo ūkininkės žodžiai, jog specialybę reikia rinktis tokią, kad dirbti patiktų, kad būtų galimybių tobulėti asmenybei, kurti.    

    P1100809

    Užsukę į produkcijos perdirbimo cechą „Genutės uogainė“ sužinojome apie čia gaminamus produktus: braškių, aviečių uogienes, šaltalankių džemą, įvairias tyres, sultis ir jų mišinius ir t.t. Svetingoji šeimininkė pavaišino šiais skaniais produktais ir kvapnia arbata. O įdomiausia ir smalsiausia buvo ragauti sveikuoliškų raudonųjų burokėlių ir morkų traškučių. Patikėkite, skoniu jie pranoksta parduotuvėse perkamus bulvių traškučius.
    Išvyka į šį ūkį iš tiesų labai įdomi ir naudinga. Susipažinome su tikra savo profesijos praktike, gavome atsakymus į daugybę mums rūpimų klausimų apie ūkio specifiką, sužinojome, jog vasarą čia galima įsidarbinti. Sukaupėme daug medžiagos, kuri, tikimės, bus įdomi ir projekto partneriams – Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Prancūzijos, Lenkijos moksleiviams.    

    Ieva Girnytė ir Gabija Kuliešaitė, 7a klasės mokinės

    P1100813

    P1100822

     

    P1100826

    P1100831

    P1100835

    P1100844

    P1100848

    P1100873

    P1100877

    P1100881

    P1100889

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia