Uždrausta realizuoti nekokybiškus ryžius

    865
    0

    844 600

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiais metais gavo 6 vartotojų pranešimus dėl stipraus pašalinio cheminių medžiagų kvapo maistiniuose ryžiuose.

    Remdamiesi padažnėjusių skundų skaičiumi bei įvertinę riziką, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino parduodamų ryžių kokybę prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Iki Cento“, „Rimi“. Patikrinimų metu paimti mėginiai ištirti laboratorijoje. Atlikus plikytų ryžių tyrimus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, nustatyta, kad jie netinkami vartoti žmonėms dėl virtuose ir nevirtuose ryžiuose juntamo stipraus pašalino kvapo. Ryžiai buvo sufasuoti UAB ,,Galinta ir partneriai”.

    Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai patikrino UAB ,,Galinta ir partneriai” sandėlį (Veiverių g. 51 C, Kaunas). Sandėlyje rasta 46,3 t ryžių iš Indijos ir 2 t plikytų ryžių iš Vietnamo. Patikrinimo metu nustatyta, kad ryžiai dėl pašalinio kvapo ir skonio netinkami žmonių maistui. Buvo nuspręsta uždrausti šiuos produktus tiekti į rinką, įmonė įpareigota surinkti išplatintus ryžius iš prekybos centrų („Maxima“, „Iki“, „Iki Cento“, „Rimi“). UAB ,,Galinta ir partneriai” atsakingam asmeniui skirta bauda.

    UAB ,,Galinta ir partneriai” papildomai informavo Kauno valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad muitinės sandėlyje sandėliuojama dar 81 t indiškų plikytų ryžių, bet atsižvelgus į vartotojų nusiskundimus, įmonės vadovybė priėmė sprendimą netiekti šių ryžių Lietuvos rinkai ir išvežti perdirbti iš šalies teritorijos.

    ,,Ryžių grūdai, lukštenti šlifuoti ar skaldyti, turi būti švarūs, be pašalinių kvapų. Juose neturi būti aruodinių kenkėjų, vabzdžių, nuodingų ar kokių nors kenksmingų medžiagų. Pesticidų ir kitų teršalų koncentracijos neturi viršyti leistinų normų. UAB ,,Galinta ir partneriai” dėl nekokybiškų produktų platinimo bus tikrinama dažniau”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Franc Komarovski.

    vmvt.lt

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia