Pradinis Kultūra Anonsai Gedulo ir vilties dienos renginiai

Gedulo ir vilties dienos renginiai

1915
0


Prieš 79-rius metus, birželio 14-ąją, prasidėjo Lietuvos tragedija – tūkstančiai žmonių patyrė tremties baisumus. Šiandien apie tai dažniausiai kalbame tik skaičiais, tokiu būdu asmenybių likimus paversdami tik statistika. Tačiau ištremti buvo ne skaičiai, o žmonės – su sava vienintele istorija, tremtyje išgyvenę savą likimą. Todėl svarbu tremtinius prisiminti ne kaip skaičius, bet kaip daugybę asmenybių.

Birželio 14-ąją Gedulo ir vilties dienos renginiai prasidės 10 val. švč. Trejybės bažnyčioje šventomis Mišiomis.

11:59 val. Lietuvoje skelbiama visuotinė Tylos minutė. Jau ketvirtus metus visa Lietuva sustos tam, kad pagerbtų visus, nukentėjusius nuo tremties ir kalinimų. Kad ir kur bebūtumėte, prisijunkite prie vieningiausios tylos Lietuvoje. Taip suprasime, kad buvusių kartų nėra – visi esame gyvi prisiminimuose.

Jau trečiąkart Ukmergėje birželio 14 d. vyksiančioje atminimo akcijoje bus skaitomos tremtinių ir politinių kalinių pavardės bei paminėti jų likimai, nurodant, ar žmogus liko tremtyje, ar grįžo į tėvynę. Renginys vyks prie Kryžiaus politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti šalia Švč. Trejybės bažnyčios. Į pavardžių skaitymo akciją galima registruotis el. paštu rezisiere@kc.ukmerge.lt , tel. 8 646 90121 arba įsijungti renginio metu nuo 12 val.

Dar birželio 12-ąją Kraštotyros muziejuje 16 val. atidaroma paroda „Už Uralo, žemės galo…“ Ją paskolino Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras. Į parodos atidarymą būtina išankstinė registracija tel. +370 340 63340.
Nuo birželio 12 d. viešosios Vl. Šlaito bibliotekos kraštotyros skaitykloje veiks spaudinių paroda „Kai tėvynė buvo toli…“
Gedulo ir vilties dienos renginiai organizuojami ne tik mieste, bet ir Kultūros centro skyriuose, viešosios Vl. Šlaito bibliotekos padaliniuose.

Birželio 10 d. savivaldybės Vl. Šlaito viešosios bibliotekos Varinės kaimo padalinyje atidaroma Remigijaus Pareikos fotografijų paroda „Sustabdytos laiko akimirkos“.

Birželio 12 d. 11 val. vyks Atminimo akcija ,,Laisvės balandžiai“ prie Deltuvos kultūros namų, 15 val. popietė ,,Kur tas dulkėtas traukinys“ prie buvusios mokyklos pastato Sližiuose, Dainavos kultūros namuose bus rodomas filmas „Viskas keisis“ apie dainaviškę tremtinę Anelę Kraujelytę Tauginienę.

Birželio 13 d. 13 val. vyks minėjimas, skirtas Gedulo ir Vilties dienai, prie Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčios Krikštėnuose.

Birželio 14 d. 10 val. bus aukojamos šv. mišios švč. Mergelės Marijos Rožančiaus karalienės bažnyčioje Vepriuose, minėjimas ,,Atmintim prisilieskim prie tremties istorijos“ organizuojamas prie paminklinio akmens žuvusiems partizanams Žemaitkiemyje, taujėniškiai organizuoja virtualų Gedulo ir vilties dienos minėjimą „Atmintis gyva mūsų širdyse“ ir atminimo akciją – Taujėnų krašto tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymą Facebook paskyroje „Taujėnų kultūra“.

Birželio 14 d. 11 val. Vepriuose vyks Atminimo akcija – Veprių krašto tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymas prie paminklo „Negrįžusiems tremtiniams“. 11.30 val. Siesikuose Gedulo ir vilties dienos minėjimas prie Laisvės paminklo.
Renginiai organizuojami vadovaujantis renginio metu galiojančiais karantino reikalavimais. Renginiai vieši – bus filmuojami ir fotografuojami.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia