Pradinis Kultūra 2021 – ieji poeto Vytauto Mačernio metai

2021 – ieji poeto Vytauto Mačernio metai

1901
0

Vytautas Mačernis gimė 1921 m. birželio 5 d. Šarnelės kaime – pelkynų apsuptame šiauriniame Lietuvos pakraštyje, netoli Žemaičių Kalvarijos. 1944 m. spalio 7 d. žuvo, pakirstas atsitiktinės skeveldros. Poetas A. Nyka – Niliūnas rašė: „Vytautas Mačernis gyveno kaip meteoras: staiga pasirodė, sušvito ir lygiai taip pat staiga dingo neįžvelgiamybėje“.

Kūrėjas spėjo palikti daug gilių ir jautrių eilėraščių, kuriuos per šimtmetį patikrino laikas. Poeto kūryba ir šiandien tebesikreipia į klausiančius ir ieškančius, kviečia apmąstyti ir suprasti egzistencijos stebuklą, patirti kaip viziją, „aukštųjų akimirkų“ neramų ilgesį.

Kultūros centro projektas „Rezervuota poetui Vytautui Mačerniui“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Ukmergės rajono savivaldybė, kviečia atrasti poetą Vytautą Mačernį vėl ir rezervuoti laiką susitikimams su jo literatūriniu palikimu, kurį po Ukmergės dangumi skleis: Klaipėdos teatras „ŠouXmas“ (poezijos spektaklis „Vizijos“), Šilutės kamerinis teatras (spektaklis „Švytis“ pagal V. Mačernio prozą), aktoriai Andrius Bialobžeskis, Dainius Gavenonis, Vladas Bagdonas, Gediminas Storpirštis, Giedrius Arbačiauskas, atlikėja Živilė Mackevičiūtė, trimitininkas Linas Rupšlaukis, Kultūros centro meno saviraiškos kolektyvai ir visi, kurie dalyvaus literatūriniuose vakaruose „Ukmergė skaito Vytautą Mačernį“. Poeto eiles skaitančiųjų, deklamuojančiųjų ir dainuojančiųjų laukia „Poetiniai Vytauto Mačernio marškinėliai“ su poeto kūrybos citata.

Kultūros dieną renginių ciklą pirmieji pradėjo Kultūros centro meno saviraiškos kolektyvų nariai, poeto eilėmis visus pasveikinę šios dienos proga ir linkintys, perfrazuojant poetą: „savo sielas maitinti geriausiais žemės vaisiais: Mokslu ir Menu…“.

Renginių ciklas prasideda Kultūros dieną, balandžio 15 d. Ir tęsis jis iki spalio mėnesio.

 

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia