Pradinis Gyvenimas Receptai Šventinis stalas – kokios tradicijos ir patiekalai vyrauja pas lietuvius?

Šventinis stalas – kokios tradicijos ir patiekalai vyrauja pas lietuvius?

697
0

Gražiausių metų švenčių laukimas neatsiejamas nuo minčių: kokius šventinius patiekalus paruošti?  Juk norisi, kad šventės būtų ne tik džiaugsmingos bei jaukios, bet ir skanios bei sočios. Įprasta, jog ruošiant Kūčių stalą dauguma laikosi senųjų tradicijų, tad ant stalo nugula 12 patiekalų, tarp kurių galima rasti žuvies, kūčiukų, grybų ir kitų tradicinių valgių.

Tačiau pastebima, kad per Kalėdas ar Naujuosius metus lietuviai yra vis labiau linkę eksperimentuoti virtuvėje. Dažnai tradicinius patiekalus keičia nauji skoniai, gaminami išskirtiniai patiekalai. Kokius valgius per Kalėdas bei Naujuosius metus ruošia mūsų tautiečiai? Kokios senosios tradicijos išliko ir kokias naujas tendencijas matome? Pažvelkime į lietuvių šventinį stalą iš arčiau ir galbūt kils idėjų, kaip atšvęsti šventes skaniau.

Tradicinę kiaulieną vis dažniau keičia paukštiena

Nuo pat seniausių laikų lietuviai šventiniams patiekalams skirdavo ypatingą dėmesį. Buvo priimta, jog ant Kūčių stalo nuguldavo kuklesni valgiai, o per Kalėdas ar Naujuosius metus visi susėsdavo už kur kas gausesnio šventinio stalo. Šių tradicijų laikomasi ir dabartiniais laikais. Dažnas lietuvis Kūčioms ruošiasi kukliau, gamina tradicinius patiekalus. Tuo tarpu per Kalėdas maisto įvairovė yra kur kas didesnė ir neretai tradicinius valgius keičia nauji skoniai.

Kokios naujos tendencijos pastebimos ruošiant šventinį stalą? Daugelis tikrai yra girdėję apie senais laikas vyravusį paprotį, kuomet prieš Kalėdas būdavo skerdžiama kiaulė. Tad patiekalai iš kiaulienos – buvo pagrindinis šventinio stalo akcentas. Be to, kiaulieną mūsų protėviai laikė ne tik didžiausiu Kalėdų skanumynu, bet ir sotumo simboliu. Tačiau pastebima, kad šiais laikais lietuviai savo šventiniam stalui kiaulieną renkasi vis rečiau. Tradicinius kiaulienos patiekalus labai dažnu atveju pakeičia paukštiena – vištiena, kalakutiena ir kt. Tokius šventinio stalo pokyčius nulėmė tiek pasikeitęs gyvenimo būdas, tiek kitoks požiūris į maistą, tiek gausybė įvairiausių bei gardžiausių paukštienos receptų. Neatsispyrėme pagundai ir mes pasidalinti ypatingu kalakuto su kalėdiniais prieskoniais receptu, kurį pasufleravo Šefo receptai.

Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Ypatingam kalakutui prireiks:

  • Kalakutienos file – 600 g;
  • Medaus – 100 ml;
  • Cinamono – 1 šaukštelio;
  • Gvazdikėlių – pagal skonį;
  • Ciberžolės – pagal skonį;
  • Pipirų – pagal skonį;
  • Druskos – 2 šaukštelių.

Kalakuto paruošimas:

  1. Kalakutienos file pabarstome druska ir pipirais.
  2. Medų sumaišome su cinamonu, ciberžolėmis, kapotu gvazdikėliu ir šiuo mišiniu aptepame mėsą.
  3. Suvyniojame kalakutieną į du sluoksnius folijos ir paliekame 30 min.
  4. Po to kalakutieną dedame į orkaitę ir nevartydami kepame 30–40 min., 210°C temperatūroje.
  5. Iškepusią mėsą išimame iš orkaitės ir paliekame dar apie pusvalandį, kad pravėstų.
  6. Kalakutienai pravėsus nuimame foliją, mėsą supjaustome griežinėliais. Folijoje likusį padažą supilame į padažinę ir tiekiame prie mėsos. Skanaus!

Dėmesys egzotikai

Verta atkreipti dėmesį į tai, kad bėgant metams labiausiai kito Kalėdų ir Naujųjų metų valgiaraštis. Sparčiai globalėjantis pasaulis gerokai pakeitė daugelio požiūrį į šventinių valgių gaminimą – tapome drąsesni, atviresni, o taip pat ir ryškesni. Tad šiais laikais pas dažną lietuvį ant kalėdinio ar naujametinio stalo matoma daugiau spalvų bei egzotikos. Įvairios jūros gėrybės, egzotiniai vaisiai, išskirtiniai desertai kuria ne tik skanias, bet ir ypatingas šventes. Išskirtinių patiekalų idėjų ieškote ir savo šventiniam stalui? Dalinamės itin gardžių krevečių salotų receptu, kurios, neabejojame, taps tradiciniu jūsų švenčių patiekalu.

Gaivioms krevečių salotoms prireiks:

  • Krevečių – 100 g;
  • Kriaušės – 1 vnt;
  • Baltųjų ryžių – 1 stiklinės;
  • Konservuotų kukurūzų – 1 skardinės;
  • Paprikos – 1 vnt;
  • Natūralaus jogurto – 2 šaukštų;
  • Majonezo – 2 šaukštų;
  • Apelsino – 1 vnt;
  • Citrinos – 1 vnt.
  • Petražolių – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Krevetes perpilkite šiltu vandeniu ir nusausinkite. Kriaušes supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Taip pat kubeliais supjaustykite papriką.
  2. Į indą sudėkite krevetes, kukurūzus, papriką, išvirtus ryžius, smulkintas petražoles ir kriaušes  – viską išmaišykite.
  3. Paruoškite padažą: lygiomis dalimis sumaišykite jogurtą, majonezą ir apelsino sultis, įberkite druskos, pipirų.
  4. Salotas užpilkite padažu, išmaišykite ir sudėkite ant salotų lapų. Skanaus!

Šventiniai desertai – žaismingesni ir spalvingesni

Kokios šventės be deserto? Kaip ir anksčiau, taip ir dabar didžioji dalis lietuvių neįsivaizduoja šventinio stalo be įvairiausių skanumynų. Meduoliai, imbieriniai sausainiai, džiovintų vaisių pyragas – tradiciniai desertai, kurie jau daugelį metų saldina lietuvių šventes. Tačiau, jau minėjome, jog keičiasi tiek pasaulis, tiek žmonių požiūris, tad ir šventiniai desertai tampa žaismingesni bei spalvingesni. Be to, vis daugiau dėmesio kreipiama ir į tai, kad desertas būtų ne tik skanus, bet ir gražiai atrodytų bei puoštų šventinį stalą. Tad siūlome idėją jūsų saldžiam bei puošniam  šventiniam stalui – meduolinius popsiukus.

Šeforeceptai.lt nuotrauka

Ko prireiks gardiems ir žaismingiems popsiukams?

  • Meduolių – 1 pakuotės;
  • „Rududu“ – 1 skardinės;
  • Grietinės – 1 šaukšto;
  • Šokolado – 1 pakuotės;
  • Pabarstukų – pagal skonį.

Kaip pagaminti?

  1. Susmulkinkite meduolius.
  2. Į indą sudėkite „Rududu“, grietinę ir susmulkintus meduolius.
  3. Formuokite norimo dydžio kamuoliukus.
  4. Kamuoliukus apvoliokite išlydytame šokolade ir apibarstykite norimais pabarstukais.
  5. Popsiukus sudėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Skanaus!

Šie žaismingi ir gražūs meduoliniai popsiukai, kuriuos itin paprasta pagaminti, puikiai tinka tiek Kalėdų, tiek Naujųjų metų stalui. Svarbiausia, jog jų skonis sužavės net ir didžiausius smaližius, o išskirtinė išvaizda taps žavia šventinio stalo puošmena.

Gaminkite su meile, su saiku ir su šventine nuotaika

Idėjų, kaip paruošti išties gardų ir ypatingą šventinį stalą tikrai netrūksta. Galima atsigręžti į senąsias tradicijas ar išbandyti kažką naujo. Šių laikų šventės tuo ir ypatingos, jog suteikia laisvę rinktis. Tačiau svarbiausia nepamiršti, jog šventinis stalas labiausiai džiugins tada, kai ant jo nuguls su meile, su saiku ir su šventine nuotaika pagaminti patiekalai. Paprasta taisyklė – sočios, gardžios ir jaukios šventės.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia