Pradinis Gyvenimas Kita nuomonė Renginių organizatoriai pritaria svarstymui keisti Alkoholio kontrolės įstatymą: dabar ribojama konkurencija ir...

Renginių organizatoriai pritaria svarstymui keisti Alkoholio kontrolės įstatymą: dabar ribojama konkurencija ir žmonių galimybė rinktis

106
0
Photo by photographer/ingkham, Freeimages.com

Šiuo metu yra siūloma keisti alkoholio prekybos taisykles mugėse, parodose ir masiniuose renginiuose. Pagal dabar galiojantį reguliavimą, masinių renginių metu galima prekiauti tik fermentuotais, tačiau ne stipresniais kaip 7,5 proc. alkoholiniais gėrimais. Kaip nurodo LR ekonomikos ir inovacijų ministerija, šiuo metu yra susidariusi diskriminacinė situacija, nes tokiu reguliavimu sudaroma galimybė išimtinai prekiauti tik alumi bei sidru.

Turi būti tolygus reguliavimas

Diskriminacinę situaciją pastebi ir asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ vadovas Martynas Tyla. Jis sako, kad yra barjeras renginių metu prekiauti vynu ar alkoholiniais kokteiliais.

„Renginiuose yra užtikrinamas dalyvių bei žiūrovų saugumas, taikoma praėjimo kontrolė, kitos griežtos apsaugos priemonės. Nepaisant to, galime prekiauti tik alumi ir sidru.

Žmonėms yra ribojamas pasirinkimas, o renginių organizatoriams – galimybė rinktis tiekėjus organizuojant renginį. Nesame už alkoholio vartojimo skatinimą, tačiau tikime, kad reguliavimas bei prieinamumas turi būti tolygūs, nediskriminuojantys tam tikrų sričių“, – situaciją komentuoja M. Tyla.

Šiuo metu yra svarstomas siūlymas leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose, kurių alkoholio koncentracija neviršytų  15 laipsnių. Tokį siūlymą asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ vadovas teigia palaikantis, nes tai leistų išeiti iš tų rėmų, į kuriuos dauguma renginių organizatorių dabar yra įsprausti, renkantis tiekėjus.

„Svarbu suprasti, kad alkoholiniai gėrimais galėtų būti išpilstomi tik iš gamyklinės pakuotės. Tai reiškia, kad renginių metu nebūtų galimybės piktnaudžiauti stipriaisiais alkoholiniais gėrimais.

Net ir dabar, jei renginys vyksta teritorijoje, kurioje yra nuolatinė viešojo maitinimo įstaiga, prekyba įvairiais gėrimais nėra ribojama. Tačiau laikinai prekybai toks apribojimas yra taikomas be aiškaus pagrindimo ir racionalių priežasčių̨”, – pastebi M. Tyla.

Paplūdimyje saugiau nei uždarame renginyje?

Vaidas Zdancevičius, „Bravo Events“ renginių organizavimo įmonės vadovas pritaria, kad jie yra įsprausti į rėmus, kokius tiekėjus gali rinktis organizuojamam renginiui dėl ribotų rinkos dalyvių skaičiaus ir galimybių aptarnauti didelį kiekį žmonių.

„Taip ribojama tiek ir konkurencija, tiek ir žmonių galimybė rinktis. Visiškai neaišku, kodėl vyno taurė ar 5 laipsnių koncentracijos alkoholinis kokteilis yra draudžiami, nes vertinami kaip blogi, lyginant su tokios pat laipsnių koncentracijos alaus bokalu.

Renginiai yra skirtingi, auditorijos yra skirtingos, kartais tikrai organizuojame tokius koncentrus, kur alus ar sidras atrodo keistai, tačiau kitokio pasirinkimo paprasčiausiai nėra. Man pasirinkimo galimybė atrodo normalu, tai įprasta praktika užsienyje vykstančiuose renginiuose. Jei aš mėgstu vyną, jį ir galiu pasirinkti. Tačiau ne Lietuvoje“, – komentuoja Vaidas Zdancevičius.

Anot jo, keista situacija yra susiklosčiusi ir kalbant apie tai, kad, pavyzdžiui, į paplūdimį atvykę žmonės turi galimybę nuolatinėje ar laikinoje prekybos vietoje įsigyti vyno ar kito alkoholinio gėrimo iki 15 procentų. Tačiau atvykę į renginį – ne.

„Nepaisant to, kad mūsų organizuojami renginiai vyksta aiškiai apibrėžtoje, saugomoje teritorijoje, kurioje už dalyvių bei žiūrovų saugumą mes atsakome, remiantis dabartiniais įstatymais atrodo, kad, tarkime, pajūryje vartoti alkoholinius gėrimus yra saugiau.

Kurortuose ir kitose savivaldybių tarybų nustatytose poilsio bei turizmo teritorijose leidžiama mažmeninė prekyba visais alkoholiniais gėrimais, kurių alkoholio koncentracija neviršija 15 procentų. Tačiau parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose – ne. Visa tai skamba absurdiškai“, – pastebi V. Zdancevičius.

Užsienyje praktika visai kitokia

„Fors Events“ renginius organizuoja ne tik Lietuvoje, tačiau ir už jos ribų, todėl įmonės atstovas Valdas Petreikis pastebi, kad užsienyje dažniausiai taikoma praktika, kai masinių renginių metu leidžiama prekiauti visais alkoholiniais gėrimais iki 15 ar 22 laipsnių, neribojant jų pagal gamybos būdą.

„Be to, nustatoma teisė vietos savivaldai, išduodančiai renginio leidimą, nurodyti atskiras sąlygas prekybai tokio renginio metu. Atsižvelgiama į kriminogeninę situaciją, renginio bei jo auditorijos pobūdį.

Pavyzdžiui, kaimyninėje Latvijoje nėra taikomų apribojimų ir laipsnių atžvilgiu tik nustatyta, kad stiprieji gėrimai renginio metu gali būti vartojami tam tikroje renginyje išskirtoje atskiroje teritorijoje“, – pasakoja V. Petreikis.

Galimybė sumažinti incidentų skaičių

Martynas Tyla sako, kad Vyriausybės siūlomas įstatymo projektas atitinka dabartines aktualijas ir jį priėmus tik sumažintų galimų incidentų bei konfliktinių situacijų skaičių.

„Nutinka taip, kad į renginio teritoriją bandoma įsinešti kitokius alkoholinius gėrimus nei alus ar sidras, arba jų suvartojama itin daug prieš atvykstant į renginį. Taip nutinka todėl, kad žmonės žino, jog renginyje galimybės įsigyti tam tikrų gėrimų, kaip kad vynas ar kokteiliai, nebus.

Pasisakome tik už atsakingą ir saikingą alkoholio vartojimą ir manome, kad saugus alkoholinių gėrimų iki 15 laipsnių vartojimas renginiuose, kuriuose užtikrinamos griežtos saugumo bei kontrolės priemonės, nesudarys sąlygų didesniam alkoholinių gėrimų vartojimui”, – teigia M. Tyla.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia