Pradinis Kultūra Ukmergės Miesto šventė – Mano vaikystės miestas (I)

Ukmergės Miesto šventė – Mano vaikystės miestas (I)

3394
0

Kad artėja Miesto šventė pranašauja įvairūs ženklai – dažomas tiltas, atidaroma rajono kūrėjų darbų paroda, puošiamas „Lituania Restituta“ paminklas, Kauno gatvės pradžioje pastatoma broma, pilies parke išdygsta scena ir visame mieste prasideda įvairiausi renginiai.

Želvoje ir Ukmergėje, šalia piliakalnio, skambėjo įvairių poetų skaitomos eilės „Poezijos pavasario“ renginiuose. Pašilės bažnyčioje nuskambėjo Baltijos šalių jaunimo simfoninio orkestro „Baltosios naktys“ (Sankt Peterburgas) koncertas. O Kultūros centro salėje filmą „Kaip prisijaukinti slibiną 3“ mažiesiems ukmergiškiams dovanojo UAB „Stansefabrikken“.

Atidaryta ir atjaunėjusi – Paupio gatvė. Jos rekonstrukcija truko daugiau nei metus. Daugiau kaip kilometro ilgio gatvėje paklota nauja asfaltbetonio danga su lietaus nuotekų tinklais ir šaligatviais. Jos rekonstrukcija kainavo 1,25 milijono eurų, darbus atliko UAB „Ukmergės keliai“.

Šventės išvakarėse skambėjo muzika. Koncertuota tiek šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje, tiek Meno mokyklos muzikos skyriaus salėje. Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje po šv. mišių už vaikystę trims ukmergiškėms įteikti Mero padėkos ženklai. Po bažnyčios skliautais skambėjo Meno mokyklos Muzikos skyriaus styginių instrumentų orkestro ir akordeonistų koncertas.

Prieš šventę meras išleido potvarkį, kuriuo Mero padėkos ženklu Ukmergės miesto šventės „Mano vaikystės miestas – Ukmergė“ proga apdovanojo Zenę Kreivytę – už sėkmingą ilgametį darbą vaikų ligų gydymo srityje, profesionalumą ir nuoširdų dėmesį mažiesiems pacientams bei jų šeimoms, Gytą Gružauskaitę – už naujagimiams palankios ligoninės kūrimo iniciatyvas, siekiant užtikrinti geriausią nėščiųjų, mamų ir naujagimių priežiūrą, Vitaliją Remeikaitę – už neįgaliųjų vaikų sportinio meistriškumo ugdymą, reikšmingus auklėtinių pasiekimus ir Ukmergės vardo garsinimą pasaulyje, Tadeušą Čajką – už nuopelnus, kuriant ir puoselėjant draugiškus santykius tarp Lietuvos ir Lenkijos, Ukmergės ir Tarnovo Podgorne savivaldybių bendradarbiavimo iniciatyvas.

Mero padėkos ženklas įteiktas „Ryto“ specialiosios mokyklos kūno kultūros mokytojai Vitalijai Remeikaitei. Nuo 1985 m. dirbanti Ukmergėje, daugiau negu 22 metus „Ryto“ specialiojoje mokykloje dirbanti pedagogė parengė daug mokinių, pelniusių įvairių spalvų medalius Specialiosiose Olimpiadose, vykusiose tiek Europoje, tiek ir už Europos ribų.

Mero padėkos ženklu apdovanota gydytoja Gyta Gružauskaitė. Ji nuo 1992 m. dirba VšĮ Ukmergės ligoninė gydytoja neonatologe, o nuo 2009 m. dirba ir Vaikų ligų skyriuje. Jos pastangomis 2017 m. VšĮ Ukmergės ligoninė pripažinta Naujagimiams palankia ligonine. Tokios ligoninės iniciatyvą 1991 m. paskelbė Tarptautinė Pasaulio sveikatos organizacija drauge su Jungtinių Tautų vaikų fondu.

Mero padėkos ženklu apdovanota gydytoja Zenė Kreivytė. Ji nuo 1979 m. dirba VšĮ Ukmergės ligoninė, nuo 1985 m. gegužės 1 d. – Vaikų ligų skyriaus vedėja. Nuo 2015 m. ji paskirta Medicinos darbuotojų etikos komisijos pirmininke.

Mero padėkos ženklu už nuopelnus kuriant ir puoselėjant draugiškus santykius tarp Lenkijos ir Lietuvos, už bendradarbiavimą ir tarpusavio pagalbą apdovanotas Lenkijos Respublikos Tarnovo Podgorne miesto savivaldybės meras Tadeušas Čajka. Šiuo apdovanojimu pagerbiamas ne tik Tadeušas Čajka, bet ir abiejų šalių – Lietuvos ir Lenkijos, miestų žmonės, kuriuos įkvėpė jo nuoširdumas, entuziazmas ir geri darbai. Ukmergės ir Tarnovo Podgorne miestų draugystė užsimezgė prieš 20 metų – 1999 metų kovo mėnesį. Per tą laiką pavyko sėkmingai įgyvendinti ne vieną bendrą projektą aplinkosaugos srityje, jaunimo verslumo skatinime, savanoriškos veiklos ugdyme ir kt.

Vakare prie piliakalnio turėjęs vykti Muzikos ir kino vakaras dėl lietaus buvo perkeltas į Kultūros centrą. Čia rodyti nebylūs Brolių Liumjerų filmai, kuriuos gyvai įgarsino perkusininkas, džiazo virtuozas Arkadijus Gotesmanas ir pianistas Edgar Sabilo. Vakaro metu paskelbti ir apdovanoti Respublikinio moksleivių filmų festivalio „2blis019“ laureatai ir nominantai bei parodyta geriausių festivalio filmų programa. Laureatais paskelbti 6 filmai, o jų autoriai apdovanoti diplomais ir piniginėmis premijomis. Tarp laureatų iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ir Ukmergės A. Smetonos gimnazijos moksleivių Kamilės Banaitytės, Eglės Perednytės, Arno Daunoravičiaus ir Julijos Bražėnaitės skurtas vaidybinis filmas „Laimė“. Šio vaidybinio filmo kūrėjų vadovas – žinomas šalyje režisierius Marat Sargsyan. Festivalio nominantais paskelbti 18 moksleivių sukurtų filmų.

Šventė reikalauja ir kruopštaus darbo. Reikėjo nupinti ne vieną šimtą metrų tujų girliandos, kuria buvo puošiamas paminklas ir broma Kauno gatvės pradžioje. Paminklą puošė Ukmergės gėlininkės, o pinti tujų papuošimus bromai sugužėjo ne tik Kultūros centro ir jo skyrių darbuotojai, bet ir būrys savanorių talkininkų.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia