Pradinis Kultūra E. Kairiūkštytės ir V. Žuko paroda „Vilkamirgės“ galerijoje

E. Kairiūkštytės ir V. Žuko paroda „Vilkamirgės“ galerijoje

1424
0

Spalio 16 d., 16 val. kviečiame į Elvyros Kairiūkštytės (1950 – 2006) ir Vaidoto Žuko parodos atidarymą „Vilkamirgės“ galerijoje.

E. Kairiūkštytė buvo nepaprasto ir nelengvo likimo menininkė: ją tik gimusią vidury žiemos žmonės surado su prisegtu rašteliu prie Širvintų gimdymo namų. Mergaitė niekada nesužinojo, kas yra jos tėvai. Elvyra augo sovietiniuose vaikų namuose Vilniaus Žvėryne, po to Kuršėnuose. Būtent čia, Kuršėnų vaikų namuose, pradėjo bręsti dailininkės talentas, neprisitaikantis charakteris.

Elvyra mokėsi Kauno dailės technikume, Vilniaus dailės institute studijavo grafiką (1971-1977). Neišdirbusi privalomų trejų metų pagal paskyrimą, Elvyra ėmė gyventi vien iš kūrybos. Apsikrikštijo Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, jau būdama suaugusi (krikštamotė buvo skulptorė Ksenija Jaroševaitė) ir nuo tada buvo nuolatinė arkikatedros ir kitų sostinės bažnyčių lankytoja. Penkiolika metų Elvyra gyveno uždarą gyvenimą ir dirbo be atvangos, pašėlusiu ritmu – naktimis kūrė, rytais tikrindavo, ar viskas gerai. Ji mirė viena savo dirbtuvėje 2006 m. balandžio 22 d. Po dailininkės mirties dirbtuvėje, į kurią beveik nieko nesikviesdavo į svečius, liko keli tūkstančiai įvairaus formato piešinių, tapybos juodu arba spalvotu tušu ant didelių ir mažų popieriaus lakštų….

Beje, šiemet lapkričio mėnesį Elvyrai būtų sukakę 70 metų.

Kitas parodos autorius yra dailininkas, žurnalistas, kolekcininkas Vaidotas Žukas. Vaidotas yra surengęs pusšimtį autorinių tapybos, keramikos, koliažų parodų Lietuvoje ir užsienyje. Yra rengęs kultūrines ir religines radijo laidas, parašęs kelias knygas, pastatęs dviejų dalių televizijos filmą „Agrastų vynas“ apie neformalų mąstytoją Justiną Mikutį.

2015 m. Molėtų savivaldybė Alantos dvare įkūrė nuolatinę Vaidoto Žuko meno galeriją, kuriai dailininkas padovanojo 180 savo kūrinių. Ten pat, antrame Alantos dvaro aukšte, Vaidoto iniciatyva 2018 m. buvo įkurtas Palaimintojo Teofiliaus Matulionio muziejus, išleistas jo sudarytas dokumentinis fotoalbumas apie vyskupą-kankinį T. Matulionį.

„Vilkamirgės“ galerija įsikūrusi Ukmergės turizmo centre, Kęstučio a. 2-2, II aukštas, įėjimas iš Vienuolyno g.

Paroda veiks iki lapkričio 16 d.

Lankymas nemokamas.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia