Pradinis Gyvenimas Receptai Tofu sūris toliau augina populiarumą pirkėjų tarpe – išmėginkite tris paprastus receptus

Tofu sūris toliau augina populiarumą pirkėjų tarpe – išmėginkite tris paprastus receptus

732
0

Vis daugiau pirkėjų Lietuvoje atranda ir pamėgsta sojų varškę arba sojų sūrį – tofu, kuris Rytų šalyse jau vartojamas ištisus šimtmečius. Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje ir kitose Azijos šalyse šis produktas yra tradicinės virtuvės dalis. Tačiau kiekviena šalis ir net regionas turi savo tofu gamybos receptūras ir valgymo tradicijas. Maisto gamybos ekspertė iš gausybės patiekalų receptų atrinko tris, kurie turėtų patikti lietuviams.

„Sojų varškės sūrio pardavimai rodo, kad žmonės Lietuvoje vis labiau vertina šį sveiką produktą, kuriame gausu baltymų ir kitų vertingų medžiagų. Be to, net ir Lietuvos gamintojai naudoja tofu kurdami naujus gaminius, pavyzdžiui, „Veggo“ prekės ženklu pažymėtus desertus bei kitus produktus, kurie atsiduria mūsų augalinio, veganiško maisto skyreliuose. Tad įtraukti tofu į savo valgiaraštį yra labai paprasta, o nauda – didelė“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Dapkienė skaičiuoja, kad tofu pardavimai prekybos tinkle auga ir žmonės šio produkto įsigyja vis daugiau – pavyzdžiui, praėjusiais metais „Maximos“ pirkėjai įsigijo net 30 proc. daugiau kilogramų tofu nei užpernai. Prekybos tinklo duomenys taip pat atskleidžia tendenciją, kad jau kelis metus iš eilės populiariausia preke šioje kategorijoje išlieka sojos pupelių sūris su žalumynais. Toliau rikiuojasi natūralus tofu bei vyšnių skonio tofu desertas.

Tofu – itin naudingas mūsų organizmui

Tuo tarpu lietuviško prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad tofu yra nekaloringas produktas, kurio sudėtyje yra mažai angliavandenių ir beveik nėra riebalų. Užtat gausu augalinių baltymų, yra geležies, cinko, seleno, fosforo ir kitų mikroelementų.

„Kai kurios tofu rūšys yra du kartus turtingesnės kalcio negu karvės pienas, tad nenuostabu, kad Japonijoje sojų sūris yra privalomas produktas vaikų darželių valgiaraščiuose. Šis maistas padeda pašalinti iš organizmo dioksinus, yra antioksidantų šaltinis, padeda sureguliuoti cukraus lygį kraujyje“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Pasak jos, tofu atsiradimo istorija Azijoje yra apipinta legendų, o skirtinguose regionuose šis produktas yra kepamas, troškinamas, marinuojamas, verdamas ir net rūkomas. Tad ji dalinasi 3 receptais, kaip tofu lengvai ir skaniai paruošti namuose.

Raudonasis karis su tofu

Tofu marinatui reikės: 200 g tofu sūrio, 3 v. š. kokosų pieno, 1 v. š. kario pastos, 2 v. š. kukurūzų krakmolo, 1 v. š. kokosų aliejaus, šiek tiek druskos ir pipirų

Kariui pagaminti reikės: 1 v. š. kokosų aliejaus, 2 v. š. raudonojo kario pastos, 1 raudonojo svogūno, 4 skiltelių česnako, 1 brokolio, 1 raudonosios paprikos, 1 žaliosios paprikos, 3 morkų, šiek tiek druskos ir pipirų, 1 v. š. cukraus, 1 skardinės kokosų pieno, 1 žaliosios citrinos

Tofu sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais. Kukurūzų krakmolą sumaišykite su kokosų pienų, kario pasta ir prieskoniais. Į marinatą suberkite tofu kubelius ir uždengus palaikykite apie 15 minučių. Keptuvėje pakaitinkite kokosų aliejų ir sudėkite marinuotą tofu. Pakepinkite, kol sūris paruduos ir taps traškus.

Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite dar koksų aliejaus, sudėkite raudonojo kario pastą ir gerai maišydami pakaitinkite apie 1 minutę. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepkite dar apie 5 minutes, kol jis suminkštės.

Į keptuvę suberkite smulkintą česnaką, brokolio galvos žiedelius, juostelėmis pjaustytą papriką ir morkas. Pagardinkite prieskoniais, cukrumi, viską gerai išmaišykite ir kaitinkite apie 10 – 15 minučių, kol morkos ir paprikos suminkštės.

„Galiausiai supilkite kokosų pieną, tofu kubelius, viską gerai išmaišykite ir pavirkite apie 5 minutes. Išspauskite citrinos sultis ir nukaiskite. Jeigu mėgstate aštriau, galite pagardinti čili pipirais ar mėgstamu aštriu padažu. Karį patiekite su virtais ryžiais ir pabarstykite šviežiais bazilikais“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Dubenėlis su tofu

Reikės: 200 g tofu, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako, 1 v. š. medaus, 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių, 1 a. š. kumino miltelių, pusės a. š. ciberžolės miltelių, pusės a. š. aitriųjų paprikų miltelių, druskos ir pipirų, mėgstamų šviežių daržovių, 200 g ryžių

Padažui reikės: 200 g graikiško jogurto, 2 v. š. tahini pastos, 1 v. š. citrinos sulčių, druskos

Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, smulkintą česnaką, medų ir prieskonius. Tofu supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį su marinatu. Uždenkite ir palaikykite šaldytuve apie 3 valandas, bet geriausia palikti marinuotis per naktį.

Marinuotą tofu pakepinkite ant keptuvės su aliejumi apie 5 – 7 minutes, kol paruduos. Padažo ingredientus sumaišykite atskirame indelyje.

„Ryžius išvirkite kaip nurodyta ant pakuotės ir dėkite į serviravimo indą. Ant viršaus sudėkite iškeptą tofu bei mėgstamų daržovių – puikiai tiks morkos, agurkai, avokadai, raudonieji svogūnai. Pašlakstykite jogurto padažu ir mėgaukitės!“, – pataria B. Baratinskaitė.

Tofu desertas

Reikės: 4 v. š. kakavos, 60 g avižų kruopų, 600 g tofu, 80 g cukraus, 2 v. š. vanilės ekstrakto, šiek tiek druskos

Kakavą užpilkite maždaug 5 v. š. verdančio vandens. Mišinį suplikite į avižas ir leiskite pastovėti, kol avižos išbrinks.

Tofu supjaustykite mažesniais gabalėliais ir sudėkite į smulkintuvą kartu cukrumi ir vanilės ekstraktu bei susmulkinkite iki vientisos masės. Jeigu mėgstate saldžiau, įdėkite daugiau cukraus.

Serviravimui galite naudoti neaukštas stiklines. Į jas paskirstykite avižas, ant viršaus dėkite tofu masę. Pabarstykite kakavos milteliais. Taip pat galite gardinti ir mėgstamais vaisiais, pavyzdžiui, bananais ar obuoliais. Skanaus!

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia