Pradinis Kultūra Rytų Aukštaitijos dainų šventėje

Rytų Aukštaitijos dainų šventėje

2092
0
sdr
 

Zarasuose, Zaraso ežero salos Didžiajame slėnyje nuskambėjo Rytų Aukštaitijos dainų šventė „Dainų dainelė“, skirta Lietuvos profesionaliosios muzikos patriarcho, kompozitoriaus ir dirigento Juozo Naujalio 150-osioms gimimo metinėms paminėti.

Į šventę atvyko daugiau kaip 50 chorų iš įvairių Lietuvos miestų. Drauge su tūkstantine dainininkų ir šokėjų minia į jungtinį chorą įsiliejo ir Ukmergės moterų choras „Žemyna“, kuriam vadovauja Neringa Valinskienė.

Dainų šventės pradžią paskelbė iškilmingi daudyčių garsai.

Šventėje prisimintas J. Naujalio indėlis į Lietuvos kultūros puoselėjimą nuo tada, kai 1924 m. kompozitorius Kaune surengė pirmąją Dainų šventę, kuri ir pradėjo iki šiol gyvą tradiciją – jau 95-tus metus suburianti pasaulio lietuvius bendrai dainai ir šokiui.

Jautriai ir didingai suskambo chorų atliekama J. Naujalio daina pagal Maironio tekstą „Lietuva brangi“, diriguojama dainų šventės Zarasuose sumanytojo ir iniciatoriaus, Zarasų krašto Garbės piliečio, profesoriaus, respublikinių dainų švenčių konsultanto, dirigento ir kompozitoriaus Liongino Abariaus.

Choristai su malonu sudainavo ir keletą L. Abariaus sukurtų ir harmonizuotų dainų – „O Sartai, jūs Sartai mėlynieji“, „Augau aš pas tėvelį“, „Kaipgi gražus gražus“ (melodija ir eilės Antano Vienažindžio), „Dainų dainelė“ (melodija ir eilės Antano Baranausko).

Šventėje skambėjo gražiausios XIX-XX a. profesionalių kompozitorių – Stasio Šimkaus, Juozo Žilevičiaus, Vaclovo Paketūro, Juozo Tallat-Kelpšos, Antano Budriūno, Juozo Naujalio, Nijolės Sinkevičiūtės, Algimanto Bražinsko, Juozo Neimonto a’capellinės, aranžuotos ir Dusetų krašto harmonizuotos lietuvių liaudies dainos.

Chorines dainas keitė šokių ir ritminių instrumentų atliekama muzika.

Rytų Aukštaitijos Dainų šventė iškilmingai baigėsi jungtinio choro sudainuota Leonido Abario daina „Dieve, laimink Lietuvą“, ąžuolų vainikais bei chorų vadovams įteiktais padėkos raštais už chorinės muzikos sklaidą ir dainų švenčių tradicijų tęstinumą bei puoselėjimą.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia