Pradinis Kultūra Kviečiame susipažinti su Jono Meko kūryba

Kviečiame susipažinti su Jono Meko kūryba

806
0

Ukmergėje, Miesto šventės „Simfonija Ukmergei“ metu meno mėgėjai bus kviečiami susipažinti su iškilaus lietuvio, Niujorke gyvenusio, avangardo kino krikštatėvio Jono Meko kūryba. Žiūrovams bus pristatyta sustabdyti filmų kadrų paroda ir filmas „Prisiminimai iš kelionės po Lietuvą“

PRISIMINIMAI IŠ KELIONĖS Į LIETUVĄ

Reminiscences of a Journey to Lithuania (1972), JAV, Lietuva, 1 h 22 min

Režisierius: Jonas Mekas ir Adolfas Mekas

Šis filmas – tarsi klasikinės liaudies pasakos epilogas. Du broliai iš už jūrų marių grįžta namo. Tačiau kitaip nei folklore čia negrįžtama nuleidus galvas, ar viską praradus. Ne, tai – džiaugsmingai melancholiškas pasivaikščiojimas prisiminimuose, susitikimas su seniai matytais mylimais žmonėmis ir laimingų brolių, Adolfo ir Jono Mekų šėlionės gimtuosiuose Semeniškiuose. Filme vaizduojama idiliška Lietuva – kūrėjams nerūpi politinės ar socialinės batalijos, jie smalsiai žvelgia į savo gimtinę kurios nematė daugiau nei dvidešimt penkerius metus. „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ – 16 mm juostoje užfiksuota trijų dalių kelionė, nuotykiai tarp Niujorko, Semeniškių ir Vienos.

PARODA – JONAS MEKAS. AKIMIRKOS IŠ FILMŲ

Charizmatiškąjį filmininką Joną Meką žinome ir atpažįstame iš jo filmų ir literatūros. Ne taip seniai ėmė gyvuoti naujas Jono Meko kūrinių pažinimo būdas – „film stills“. Tai sustingę ar, veikiau, sustabdyti filmų kadrai, kuriuos galime interpretuoti ir kaip konkretaus filmo sustabdytą akimirką, ir kaip fotografiją ir kaip dar vieną langą į Jono Meko pasaulį, jo kūrybos visatą. Legenda pasakoja, jog pirmajam tokiu būdu pristatyti Joną Meką kilo ne kam kitam, o Arūnui Kulikauskui. Pamatęs Arūno „film stills“ bandymus, Jonas Mekas palaimino Arūną ir šią jo sukurtą metodiką.

 

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia