Kartą Dalai Lamos paklausė, kas jį labiausiai stebina šiame pasaulyje. Jis atsakė: „Tai žmogus. Nes jis aukoja savo sveikatą, kad uždirbtų daugiau pinigų. Paskui jis aukoja pinigus, kad atstatytų savo sveikatą. O tada būna taip susirūpinęs dėl savo ateities, kad nesidžiaugia dabartimi. Viso to rezultatas: žmogus negyvena nei dabartyje, nei ateityje. Jis gyvena taip, tarsi niekada nemirtų. Ir galiausiai numiršta taip, tarsi nebūtų gyvenęs.”
Šiais Dalai Lamos žodžiais pradėjo paskaitą Česterio universiteto doktorantė, įgijusi patirties Jungtinėje Karalystėje, Šveicarijoje ir Brazilijoje apie maisto galią sveikatai, žinių prasmę, siekiant teigiamų mokyčių gerinant emocinę ir fizinę sveikatą Raimonda Agnė Medeišienė, atvykusi į LSB Ukmergės skyriaus organizuotą paskaitą-mokymą vykdant Ukmergės savivaldybės sveikatos rėmimo programos finansuojamą projektą “Artimųjų, slaugančių ligonius, sveikatos stiprinimas ir sveikatos raštingumo įgūdžių ugdymas“. Projektas yra tęstinis.
Pirmos konferencijos metu žmonėms buvo pristatomos įvairios slaugos priemonės, kalbama apie psichologinę žmonių būseną, kurie prižiūri savo artimuosius. Buvo kalbama apie tai, kad žmonės ne visada žino kaip vartoti vaistus , kad negalima jų vartoti tik tam, kad „kažkam padėjo“…
Šiais metais paskaitos tikslas buvo priminti, kad pirmiausia turime būti sveiki patys, kad galėtume pasirūpinti kitais…
Dažnai žmogus netausoja savęs, lekia, valgo bet ką ir bet kaip, jeigu turi namuose slaugomą artimą, visą energiją, laiką nukreipia jo priežiūrai. Ir tokiais momentais energijos būna daug. Bet pasveikus ligoniui arba jo netekus, kažkur ji dingsta ir pajuntame, kad mūsų sveikata stipriai pablogėjusi…Tai pasekmė to, kad nesirūpiname savimi. Todėl paskaitai pasirinkome temas, aktualias kiekvienam iš mūsų: “ Makrobiotika-sveikos mitybos sistema“ , „Kaip padėti sau ir savo artimui koreguojant meniu“, „Menas gyventi“…
Pastaruoju metu daug kalbama apie žmonijos sveikatą, maitinimosi įpročius ir gyvenimo būdą.
Makrobiotika – mokslas ir menas, kuris nagrinėja ir skleidžia žinias apie sveikatos ir ilgaamžiškumo sąveiką su žmogaus kūnu, valgomu maistu, gyvenimo būdu ir aplinka, kurioje gyvenama. Makrobiotikos teiginiai grindžiami rezultatais, gautais tiriant ilgalaikį bendrosios aplinkos poveikį žmogui visais įmanomais aspektais, pradedant maistu ir kasdieniu bendravimu, baigiant klimatu ir geografine padėtimi.
Maistas yra materija, turinti tam tikros energijos, kurios negalima išmatuoti moksliniais metodais, tačiau ta energija daro tiesioginę įtaką žmogaus gyvenimo kokybei. Maistas veikia ne tik fizinį kūną, bet ir protą, emocijas, charakterį, jausmus. Šis nematomas žmogaus gyvenimo aspektas priklauso nuo suvartojamos ir supančios energijos kokybės.
Vienas pagrindinių makrobiotikos principų yra maitintis subalansuotu, ekologiškai švariu ir gimtoje vietoje auginamu maistu.
Teigiama, kad valgydami svetur išaugintus ir pagamintus maisto produktus žmonės praranda savybę prisitaikyti prie supančios aplinkos ir tampa pažeidžiami.
Taip pat svarbu įvertinti klimato pokyčius per metus. Vasara ir pavasaris – didėjančios energijos metas: vanduo greičiau išgaruoja, augalai tampa vešlesni ir sodresni. Rudenį energijos kiekis pradeda mažėti, aplinka darosi tamsesnė ir šaltesnė. Šiais metų laikais būtina daugiau valgyti karštų ir „sunkesnių“ maisto produktų, nes juos ruošiant ant ugnies dalis jos energijos perduodama ir žmogaus organizmui. O šiltaisiais laikotarpiais valgiaraštis turėtų būti sudarytas iš šviežių, natūraliai čia pat išaugintų vaisių ir daržovių.
Kaip viskas paprasta – valgykime savo daržuose ir soduose išaugintas daržoves ir vaisius, lietuviškoje žemėje išaugintų grūdų miltus, pateikime maistą estetiškai, valgykime galvodami tik apie maistą ir būsime pilni geros energijos, nuotaikos, mūsų veidus puoš šypsena, o žmonėms bus gera šalia mūsų.
Po paskaitos dar ilgai lektorė bendravo su žmonėmis, atsakinėjo į klausimus. Paskaitos metu buvo sveiko maisto degustacija, pateikti receptai. Visus sužavėjo lektorės paruošti For šmakas, varškės desertas, cukinijų ir obuolių užtepėlė… Viskas taip pigu ir labai skanu!
Atvykus į paskaitą dalyviams buvo matuojamas kraujospūdis.
Žmonėms, slaugantiems ligonius, buvo padovanotos knygos apie sveiką maistą ir ilgaamžiškumo paslaptis…
LSB Ukmergės skyriaus pirmininkė JOLITA STANKAITIENĖ