Vieną spalio mėnesio ketvirtadienį senjorės samarietės iš ,,Arbatėlės klubo“ vėl susirinko į popietę.
Šį kartą jos norėjo sužinoti, koks maistas geriausia tinka vyresnio amžiaus žmonėms, kaip galima sveikai ir skaniai maitintis, kokios daržovės yra vaistas ir maistas, o taip pat pasveikinti naujas nares, papildžiusias senjorių gretas.
Į šią popietę senjorės atėjo nešinos sveiko ir skanaus maisto. Buvo įdomu paragauti kitų patiekalų ir plačiau sužinoti apie vienos ar kitos daržovės gydomąsias savybes ir jų poveikį organizmui.
Visoms patiko Veronikos lietinių suktinukai su salierais, Aldona dalijosi savo skrebučių su cukinija paslaptimis, o Janinos spurgos su morkomis nustebino daugelį. Senjorės ragavo Halinos cukinijų užkepėlės su grikių blynais, topinambų salotų bei klausėsi, kuo ypatinga ši daržovė, kuri dar retokai yra ant mūsų stalo ir kuri dar nenusipelnė jai deramos pagarbos.
Norint būt sveikam, neužtenka vien tik sveikai maitintis. Labai svarbu, kokia yra žmogaus psichinė būsena, kaip jis sutaria su artimaisiais bei draugais. Daugelį problemų padeda išspręsti toks paprastas dalykas kaip šypsena.
Kodėl pas mus tiek mažai besišypsančių žmonių?
Užsieniečiai vis klausia, kodėl pas mus žmonės tokie pikti… Mūsų žmonės gal ir ne pikti, bet jie jaudinasi dėl rytojaus, nespėja padaryti darbų, juos kamuoja nepriteklius ir nedarbas…
Tačiau gal būt reikėtų nustoti galvoti, ko neturi ir pradėt skaičiuoti, ką turi ?
Reikia stengtis viduje būti laimingais ir tą laimę parodyti savo puikia šypsena. Gal tai pradžioje gali atrodyti keistai, bet šypsotis gera…
Nusišypsokime dažniau vieni kitiems, palinkėkime geros dienos ir pasaulis bus geresnis ir nuostabesnis…
Motina Teresė sakė: ,,Šypsokitės vieni kitiems, šypsokitės savo žmonoms bei vyrams, šypsokitės savo vaikams, šypsokitės kiekvienam, kad ir kas jis būtų. Tai padės jums išsiugdyti kilnią meilę vienas kitam“.
Moterys paragavo vienos kitų patiekalų, pasikeitė receptais ir nutarė daugiau šypsotis. Juk šypsena- jaunystės eleksyras.
Šypsokimės ir dovanokime vieni kitiems savo šypseną!
Siūlome paragauti salotų iš topinambų.
Topinambai, dar vadinami bulvine saulėgrąža, turi daug vitamino C. Liaudies medicinoje iš gumbų gauta košele gydomi nudegimai, šia daržove gydomas vidurių užkietėjimas. Topinambuose yra tam tikros medžiagos, kuri reguliuoja medžiagų apykaitą ir padeda išvengti cukrinio diabeto, biologiškai aktyvios medžiagos valo ir skystina kraują. Taigi ši daržovė yra profilaktinė priemonė nuo tromboflebito – baisios ligos, kuri užkemša kraujagysles.
Jums reikės:
10-15 topinambų
Saujelės moliūgų sėklų
Saujelės džiovintų slyvų
Druskos
Majonezo
Topinambus nuplauname, nuvalome ir sutarkuojame šiaudeliais. Kad nepajuoduotų negausiai pašlakstome citrinos sultimis ir dedame majonezą. Mums labiausiai patinka Vilniaus. Majonezą galima pasigaminti ir pačiom.
Slyvas supiaustome ir dedame į topinambus.
Moliūgų sėklas paskrudiname. Jas galite pakeisti ir jūsų mėgstamais riešutais. Jais paskaniname salotas.
Pasūdome.
Dedame į vaflinius krepšelius ( jie nesudrėksta) ir papuošiame mažų begonijų žiedais.
Skanaus!
LSB Ukmergės skyriaus biuro vadovė Almira Molčanova