Karštą dieną žmonės pamiršta gerti

    1133
    0

    drinkNepaisydami medikų rekomendacijų karštomis dienomis vartoti daug skysčių, daugelis į perspėjimus nereaguoja. Dažniausiai daromos klaidos – netinkami gėrimai, geriama dideliais kiekis vos kelis kartus per dieną.

    Medikai nuogąstauja, kad besikreipiančiųjų pagalbos dėl karščio sukeltos žalos daugėja. Daugelis iš jų nepaiso rekomendacijų, kaip reikėtų elgtis itin karštomis dienomis. Dažnai yra neįvertinama pakankamo skysčio kiekio svarba organizmui. Karštą dieną tai bene svarbiausia, ką turėtume užtikrinti, kadangi per karščius žmogaus organizmas netenka itin daug skysčių.

    Kaitinant saulei, suintensyvėja prakaitavimas, vėsinantis kūną ir palaikantis pastovią jo temperatūrą. Prakaituojant netenkama nemažai druskų, mikroelementų, reikalingų palaikyti vandens apykaitą, nervų sistemos veiklą, raumenų aktyvumą, virškinimo sulčių susidarymą ir kitas organizmo funkcijas. Pasak medikų, dėl vandens trūkumo dažniausiai ima tirštėti kraujas. Atsiranda didelė tikimybė išsivystyti kraujo trombozei, hipertenzinei krizei. Pasekmės gali būti labai liūdnos – miokardo infarktas ar ūminis insultas.

    Tam, kad būtų atkurta skysčių ir druskų pusiausvyra organizme, rekomenduojama gerti natūralų mineralinį vandenį, natūralias sultis, žalią arbatą be cukraus. Specialistai teigia, kad gazuotas natūralus mineralinis vanduo geriau malšina troškulį, gerina vandens skonį. „Tačiau anglies dioksido prisotintą natūralų vandenį nepatartina gerti tiems, kuriuos kamuoja gastritas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė. Tokiu atveju rekomenduojama rinktis negazuotą natūralų mineralinį vandenį”, – perspėja vandens gamintojos „Druskininkų Rasa” specialistas.

    Medikai primygtinai rekomenduoja nesirinkti gėrimų, kuriuose gausu cukraus ir kofeino, kadangi jie skatina kūno tinimą ir kraujo spaudimo kilimą.

    Dažniausiai žmonės daro didelę klaidą gerdami tik tada, kai troškina. Tada dažniausiai geriama itin dideliais kiekiais. Medikai rekomenduoja gerti dažniau nei troškina ir po truputį. Taip organizmas spėja įsisavinti reikalingas medžiagas ir atstatyti skysčių pusiausvyrą. Gerti reikėtų kas valandą dvi po nedidelę stiklinę.

    Nepaisant sinoptikų prognozių, kad karščiai artimiausiomis dienomis šiek tiek sumažės, sveikata rūpintis reikėtų nemažiau. Pavasaris nelepino saulės spinduliais ir šiluma, tačiau nepraėjus nei kelioms savaitėms, buvo jaučiamas varginantis karštis. Organizmui prie staigios temperatūros kaitos adaptuotis gana sudėtinga, ypač vaikams, senyvo amžiaus žmonėms ir nėščiosioms. Kai organizmas neužgrūdintas, perkaisti galima net ir esant neaukštai temperatūrai.

    www.sxc.hu nuotr.

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia