Pradinis Kultūra Anonsai Virtualus „Nepatogus kinas“: festivalio filmų rekomendacijos ukmergiškiams

Virtualus „Nepatogus kinas“: festivalio filmų rekomendacijos ukmergiškiams

1703
0

14-ąjį kartą vyksiantis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ pirmą kartą savo programą pristato visoje Lietuvoje vienu metu. Programą paskelbęs festivalis virtualios kino salės duris atvers spalio 7-18 dienomis, tad visi Lietuvos žiūrovai galės filmus žiūrėti drauge adresu www.nepatoguskinas.lt ir rinktis iš daugiau nei 50-ies filmų ir daugybės juos lydinčių renginių. Kaip išsirinkti iš tokios gausos? Programos sudarytojai atrinko keletą rekomendacijų ukmergiškiams.

„Lovemobilis“ (rež. Elke Margarete Lehrenkrauss). Vokietijos greitkelių pakelėse stovi spalvotomis lempelėmis išdabintas senas Volkswagen karavanas. Tai – „Lovemobilis“ arba vieta, kur merginos iš Rytų Europos ir Afrikos teikia sekso paslaugas. Asmeniniai išgyvenimai, iš itin arti nufilmuota kasdienybė, užribyje gyvenančių herojų draugystė ir tarpusavio ryšiai atskleidžia prostitucijos problemos kompleksiškumą.

„Slaptasis agentas“ (rež. Maite Alberdi). 83 metų Sergio – šnipas, pasamdytas išsiaiškinti, ar vietiniuose Čilės senelių namuose darbuotojai neišnaudoja gyventojų. Tačiau pensijoje pradėjus slaptojo agento karjerą yra atleistina užmiršti misiją ir tiesiog leistis į ilgus pokalbius, naujas pažintis ar nerūpestingą flirtą su dėmesio stokojančiomis senelių namų gyventojomis. Tai – dokumentika ir fikcija viename, komediją primenantis detektyvas ir neplanuotomis išvadomis pasibaigiantis tyrimas.

„iHuman“ (rež. Tonje Hessen Schei). Džiūgaujame svajodami, kiek problemų mums padės išspręsti dirbtinis intelektas. Tačiau džiaugsmą lydi didžiulis nerimas – į kieno rankas pateks šis galingas įrankis? Įtraukiančiame filme mėginama suprasti, kokią įtaką jis gali turėti demokratijai, žmogaus teisėms ir laisvėms. Nepaisant to, ar spėsime apsvarstyti visus scenarijus, jis galiausiai vis tiek ateis. Tik lieka atviras klausimas, ar tai nėra Pandoros skrynia?

„Tyla eteryje“ (rež. Juliana Fanjul). Milijonams meksikiečių žurnalistė Carmen yra patikimas balsas, kovojantis prieš valdžios dezinformaciją, korupciją ir mafijos įtaką. Tačiau net milžniškas populiarumas ir pasitikėjimas neapsaugo nuo bandymų susidoroti – po kelių išskirtinių žurnalistinių tyrimų, jai parodomos nacionalinio radijo redakcijos durys. „Baimė neturi mūsų palaužti. Mes negalime palikti vietos tylai“, – sako Carmen ir nutaria nesustoti – su atsidavusia komanda įkuria nepriklausomą naujienų platformą. Nepaisant nuolatinių grasinimų ir baimės dėl savo gyvybių, žurnalistų komanda tęsia kovą už demokratiją ir teisingumą.

„Sugauti tinkle“ (rež. Barbora Chalupová, Vít Klusák). Ekrane – trys 12 metų mergaitės, pažinčių tinklalapiuose sulaukiančios tūkstančių žinučių su prašymais nusirengti prieš kamerą arba susitikti gyvai. Iš tiesų tai – filmo kūrybinės komandos eksperimentas, kuriame dalyvauja pasamdytos pilnametės merginos. Filmavimo komanda, lydima psichologų ir teisėsaugos, fiksuoja vyrų bandymus įvilioti mergaites į seksualinės prievartos spąstus. Tai – ypatingai svarbus filmas, skatinantis atvirai kalbėtis apie vaikų saugumą internete.

„Padainuok man“ (rež. Thomas Balmès). Butanas – viena paskutinių vietų pasaulyje, kur įvestas interneto ryšys. Čia jį atranda jaunieji budistų vienuoliai, tad greitai maldos ritualus ir meditacijas ima lydėti internetiniai žaidimai, virtualios pažintys ir „Youtube“. Ar įmanoma suderinti šimtametes tradicijas ir virtualų socialinių tinklų gyvenimą?

„Kiruna – nuostabus naujasis pasaulis“ (rež. Greta Stocklassa). Už poliarinio rato įsikūrusio Kirunos miestelio dienos suskaičiuotos – ateityje jį praris po žeme glūdinti geležies rūdos kasykla. Vienintelė išeitis – persikelti toliau nuo šachtos, o tai reiškia, pastatyti naują miestą. Atsiveria baltas lapas – koks turėtų būti šis miestas? Šiuolaikinis ir madingas ar kuo autentiškesnis ir panašesnis į senąjį? Maža to, kas nutiks su persikėlusių gyventojų tapatybe?

Susitikime virtualioje „Nepatogaus kino“ salėje internete? O jei visgi norimų pamatyti filmų sąrašas – ilgesnis už šį, rekomenduojame įsigyti festivalio pasus ir žiūrėti kad ir visus festivalio filmus. Organizatoriai šiemet džiaugiasi, kad pilna festivalio programa pirmą kartą bus prieinama visoje šalyje, o tuos žiūrovus, kurie neturi techninių ar finansinių galimybių filmus žiūrėti namie, kviečia juos nemokamai išvysti bibliotekose. Ukmergėje „Nepatogaus kino“ filmus rodys ir visus festivalio renginius transliuos Vlado Šlaito viešoji biblioteka ir jos Jakutiškių, Petronių, Siesikų, Trečiojo Antakalnio, Liaušių, Želvos, Balelių, Šventupės, Taujėnų, Petronių, Žemaitkiemio, Lėnų, Dainavos ir Valų padaliniai.

Beje, „Nepatogus kinas“ – ne vien filmai, bet ir susitikimai su filmų kūrėjais, herojais, aktualios ir karštos diskusijos apie žmogaus teises, žodžio laisvę ir daugybę kitų temų, apie kurias būtina kalbėti ir negalima tylėti. Gera naujiena ta, kad šiemet ne tik filmai, bet ir renginiai pasklis už vienos salės, kurioje vyksta, sienų, ir bus transliuojami visoje Lietuvoje. Sekite „Nepatogaus kino“ naujienas socialiniame tinkle „Facebook“ ir nepraleiskite progos pasikalbėti apie tai, kas iš tiesų yra svarbu!

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia