Pradinis Kultūra Anonsai „Vilkamirgės“ galerija kviečia į naują parodą!

„Vilkamirgės“ galerija kviečia į naują parodą!

2386
0

Nuo sausio 9-os dienos čia rodoma žinomo fotografo, vieno iš keistuolių, pakeitusių naiviai romantinį Lietuvos fotografijos veidą, marijampoliečio Remigijaus Pačėsos (1955 – 2015) fotografijų paroda.

Remigijaus Pačėsos retrospektyva „Geltona gulbė neatplauks“, po rodymo pagrindinėse fotografijos galerijose Vilniuje ir didžiuosiuose miestuose, atkeliavo ir pas mus. Ukmergėje pristatomas jo ankstyvasis ir pats stipriausias nespalvotos fotografijos laikotarpis, kai jis nuo 1979 iki 1992 m. kūrė Vilniuje.

Remigijų Pačėsą kolegos prisimena kaip matytoją. Šviesai jis turėjo absoliučią klausą. Jo fotografijose paprasti daiktai ir nusibodusios vietos tapdavo begalybės įžvalgomis. Sovietinės fotografijos kontekste Pačėsa buvo „maištininkas“, tad galimybių parodyti savo darbus buvo nedaug. Užuot gaudęs gestus ir veidų išraiškas, ir „daręs paveikslėlius“, jis pastebėdavo nuošalių geometriją. Šešėliai jam rodė šviesą.

Nepriklausomoje Lietuvoje Pačėsa buvo tik „laisvas menininkas“ – laisvas nuo institucijų, postų, įsipareigojimų ir pinigų, tiesiog kūrė: fotografijas, monotipijas, akvareles, koliažus. Jam nerūpėjo meno mados ir atsivėręs pasaulis – vaizduotės skrydžiui pakako savo kambario sienų, Vilniaus ir Marijampolės gatvių, Neries ir Šešupės.

Paroda veiks iki vasario 8 d.
Atidarymas sausio 16 d., 17 val. Atidaryme dalyvaus parodos sumanytojai ir kuratoriai.
Maloniai kviečiame!

Kuratoriai: Agnė Narušytė, Gintaras Zinkevičius
Organizatoriai: Fotografijos muziejaus Vito Luckaus fotografijos centras
Partneriai: Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Lietuvos dailės muziejus
Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia