Pradinis Kultūra Vasario 16-ąją – nuo bėgimo iki koncerto

Vasario 16-ąją – nuo bėgimo iki koncerto

2162
0

101-ųjų Nepriklausomybės metinių dieną Ukmergėje pirmieji aktyviai pasitiko sportininkai. Paskui Nepriklausomybė minėta pakeliant vėliavas, patrankos šūviais ir Ukmergės meno kolektyvų koncertu.

Pirmieji į žygį iš Ukmergės centro iki Pabaisko pėsčiomis pasileido žygeiviai. O vėliau startavo tradicinis respublikinis bėgimas „Pabaiskas – Ukmergė“. 187 bėgikai pasiryžo įveikti beveik 12 kilometrų ilgio trasą. Bėgikams pradėjus trasą Pabaiske, į bėgimą po mankštos stojo mažiausieji ukmergiškiai. Bėgti Vienuolyno gatve panoro apie 100 vaikučių, o vyresniems moksleiviams startas duotas prie Miškų urėdijos. Trasą pradėjo 10 moksleivių, dar apie 20 prisijungė šalia Pivonijos mikrorajono.

Finišavus Ukmergėje, paaiškėjo bėgimo prizininkai. Tarp vyrų trečią vietą iškovojo Tomas Jateiko iš Nemenčinės, antras – Gytis Krivickas iš Vilniaus. Greičiausiai atbėgo Remigijus Šnioka iš Vilniaus. Tarp moterų trečia buvo Giedrė Rutkauskaitė iš Vilniaus, antra – Natali Vialičkina iš Vilniaus. Tarp moterų greičiausiai bėgo ukmergiškė Aušra Garunkštytė.

Apdovanoti vyriausias ir jauniausias bėgikai. Vyriausiuoju bėgiku pripažintas 1939 metų gimimo kaunietis Jonas Vilčinskas. Jauniausias – 2009 metais gimęs kėdainiškis Martynas Knyva.

Šventė tęsėsi aikštėje prie „Lituania Restituta“ paminklo. Šauliams pakėlus vėliavas, politinių partijų, judėjimų, organizacijų atstovai prie paminklo padėjo gėlių. Rajono meras Rolandas Janickas, sveikindamas susirinkusius su švente, pakvietė visus susiimti už rankų ir pasveikinti vieni kitus ir pajusti vienybės jausmą, „kaip Baltijos kelyje“. Seimo narys Juozas Varžgalys pakvietė kartu kurti ir saugoti Lietuvą. Nuaidėjo patrankos šūviai – „Lietuvos valstybės atkūrimui“, „Vasario 16-osios akto signatarams“ ir „Lietuvos žmonėms“.

Iškilmės tęsėsi Kultūros centre. Čia koncerte „Sudainuokime Lietuvą“ dalyvavo Ukmergės kultūros centro mišrūs chorai: „Vyturys“ (vad. Antanas Pocius, chormeisterė Emilija Butvilavičienė), „Magnificat“ (vad. Regina Ališauskaitė), „Bočiai“ (vad. Zita Kviklienė), mišrus politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“ (vad. Julė Juodienė, koncertmeisterė Audra Bernadišienė); Antano Smetonos gimnazijos mišrus jaunimo choras (vad. Jūratė Martinkutė, koncertmeisterė Daina Kriaučiūnienė), Meno mokyklos muzikos skyriaus jaunių choras (vad. Giedrė Karklelytė, koncertmeisterė Audra Bernadišienė), Dukstynos pagrindinės mokyklos jaunių choras (vad. Vilma Retienė, koncertmeisterė Daina Kriaučiūnienė). Koncerte šoko Kultūros centro liaudiškų šokių „Vilkmergė“ (vad. Regina Zabielienė) ir pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių „Eglūnas“ (vad. Virginija Butvilavičienė) kolektyvai.

Koncerte „Mero padėkos ženklai“ buvo įteikti Leonardui Zigmui Vašatkevičiui ir Pranui Kanapeckui. L. Z. Vašatkevičius – aktyvus neginkluoto pasipriešinimo sovietų okupacijai dalyvis, jaunimo pogrindžio organizacijos „Lietuvos patriotas“ Ukmergėje pirmininkas, politinis kalinys. Lietuvos atgimimo metu jis aktyviai įsijungė į klubo „Tremtinys“ steigimą, buvo vadovaujančių gretose, vėliau stojo į Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos narius. Talkinant L. Z. Vašatkevičiui pastatytas paminklas laikraščio „Varpas“ spausdintojams Jogvilų kaime.

P. Kanapeckas sovietų okupacijos metais platino pogrindžio antisovietinį laikraštėlį „Laisvės aidas“, palaikė ryšį su Lietuvos partizanais, įsijungė į pogrindinę organizaciją „Laisvę Lietuvai“, buvo ryšininku. 1949 metais be teismo, Ypatingojo susirinkimo sprendimu, nuteistas 10 metų kalėjimo. Prasidėjus Lietuvos atgimimui P. Kanapeckas aktyviai įsijungė į Lietuvos Nepriklausomybės ir valstybės atkūrimo darbus, telkė žmones ir rengė įvairius patriotinius, istorinės atminties renginius apie sovietų okupacijos metais Lietuvos žmonių trėmimus ir kalinimus, rūpinosi nukentėjusiųjų nuo sovietų okupacijos reabilitacijos klausimais. Ukmergės krašte kartu su bendraminčiais statė atminimo paminklus, savo prisiminimais dalinosi su moksleiviais mokyklose, kituose istorinės atminties perdavimo jaunajai kartai renginiuose, spaudoje.

Koncerto metu parodyti filmai apie iškilių, po Lietuvą ir pasaulį pasklidusių kraštiečių palinkėjimus ir sveikinimus Vasario 16-osios proga bei prisiminta Lietuvos šimtmečio Dainų šventė „Vardan tos…“. Paskutines koncerto dainas kartu dainavo visi kolektyvai, o dainą „Balnokim, broliai, žirgus“ žiūrovai, pakviesti mero, dainavo stovėdami.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia