Pradinis Kultūra Sveikuoliškos Joninės Karališkių kaime

Sveikuoliškos Joninės Karališkių kaime

1404
0

Birželio 23-24 dienomis Želvos seniūnijos Karališkių kaimo sodžiuje rengiama Joninių šventė, kur gražiausią vasaros šventę bus galima atšvęsti gamtoje, kaimiškoje aplinkoje ir sudalyvauti dvigubame maratone. Bėgimus organizuoja VŠĮ Maratomanija.

Pagrindinis šventės akcentas šiais metais – du maratonai. Užsiregistravę galės dalyvauti naktiniame Joninių bėgime 23 dieną nuo 22 valandos, arba 24 dieną nuo 12 valandos. Bėgikai galės rinktis 1, 5, 11, 21 ir 42 kilometrų ilgio distancijas. Bėgama bus keliukais, pamiškėmis.

Svečiai laukiami 23 dieną nuo 18 valandos. O 20 valandą pradedama ruoštis Joninėms. Joninių šventėje šalia kaimo ąžuolo tradiciškai iki vėlyvos nakties ar, netgi iki ryto, rengiama vakaronė su dainomis ir Joninių arba, kitaip, Kupolinės tradicijomis. Pagal tautines tradicijas šventės išvakarėse sodiečiai ėjo rinkti stebuklingų žolelių, tinkančių vaistams, galinčių atnešti žmogui laimę ir sveikatą. Stebuklinga buvo ir rytmečio rasa, kurioje būtinai reikia pabraidyti ar net pasivolioti. Tikima, kad tada žmogus būna sveikas ir gražus. Prisimenama, kad seniau gražesnėje vietoje jaunimas statydavo kartį, ant kurios užmaudavo stebulę ar pritaisydavo statinę, uždegdavo ir linksmindavosi,
dainuodavo, šokdavo, sulaukdavo aušros.

Belaukdami paparčio žiedo šventės dalyviai spėlios iš kupolinės ar vainikėlių, tvenkinyje plukdys vainikėlius, degins šventinį laužą, dainuos ir šoks, sveikins Jonus ir Janinas bei ieškos paparčio žiedo. Paparčio žiedas pražysta trumpą akimirką. Jis pasirodo tik geriems žmonėms ir tik kartą gyvenime. Būta papročio ir šokinėti per laužą pavieniui, po kelis ar būryje. Merginos būrė vedybinę laimę. Puošdavo šakotą kartį, ant kurios mėtė žolynų vainikėlius.

24 dieną nuo pat ryto iki bėgimo starto 12 valandą taip pat bus galimybė sudalyvauti įvairiuose renginiuose. Stovyklautojams bus pasiūlyta jogos mankšta, vaistinių ir maistinių žolelių rinkimas, pajodinėjimas ant arklio, kitos pramogos. O vakare stovyklautojų lauks pirtelė.

Stovyklautojai kviečiami atvykti su šeimomis, tik reikia pasiimti palapines nakvynei ir priemones nuo uodų. Galima bus įsikurti ir sodyboje, bet vietų skaičius ten ribotas.

Maistu dalyviai turi pasirūpinti patys, tačiau vakare, iš ryto ir per pietus bus galima paskanauti ant laužo ruošto natūralaus, vegetariško ir ekologiško valgio. Geriamas vanduo – iš šulinio. Sodyboje alkoholis, cigaretės ir kitos kenksmingos priemonės nepageidaujamos.

Organizatoriai teigia, kad tokios šventės pagrindinis tikslas – skatinimas sąmoningesnės, sveikesnės ir aktyvesnės gyvensenos darnoje su Gamta. Visi dėl visų – natūralumas, paprastumas, savitarna, savipagalba bei savanorystė.

 

 

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia