Pradinis Kultūra Paroda „Ir Saulė, ir Mėnulis, ir visos Žvaigždės. Orvidų sodyba fotografijose” „Vilkamirgės“...

Paroda „Ir Saulė, ir Mėnulis, ir visos Žvaigždės. Orvidų sodyba fotografijose” „Vilkamirgės“ galerijoje

698
0

Lietuvoje Vilių Orvidą (1952–1992) ir jo akmenų muziejų Gargždelės kaime prie Salantų žino visi. Vieni tą vietą vadina absurdo muziejumi, o Orvidą paprasčiausiu gilaus Žemaitijos kaimo keistuoliu, kiti ja žavisi. Orvidas čia, į šitą Dievo Apvaizdos akį primenantį plotą, suritino ne tik didžiulius fizinius (akmens), bet ir dvasinius riedulius. Tą sąmoningai ar ne nuoširdus žiūrovas jaučia – esi akistatoje su kažkuo neįprastu, nekasdienišku, ne visai suprantamu, bet neabejotinai svarbiu.

Vilius Orvidas. Keistuolis, apie 1973 metus pradėjęs tempti į tėvų sodybą apylinkių akmenis, gelbėti juos nuo brutalaus melioracijos proceso. Dvasinis mokytojas – tebūnie šis skambus žodis. Juk, kaip matosi iš daugelio jį pažinojusių atsiminimų, surinktų į knygą „Kitoks Vilius Orvidas“ (sudarytoja D. Parulskienė), Viliaus sukurta įspūdinga akmenų karalystė traukė būrius piligrimų tuo nuostabiu, pakylėtu Sąjūdžio laikotarpiu.

Ir menininkas. Vilių Orvidą kaip menininką vertino skulptorius Vladas Vildžiūnas, tapytojas Vaidotas Žukas, Jonas Mekas. Orvidų sodybą Mekas vadino pasaulinio lygio kūriniu, kuris turėtų būti įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, ragino Lietuvą branginti ir saugoti ją. Šiemet mes ne tik plačiai ir garsiai pažymime Jono Meko gimimo 100-ąsias metines. Šiemet tyliai ir kukliai Salantuose buvo prisimintos 30-osios Viliaus Orvido mirties metinės. Ši paroda – tai pagarbos ženklas abiems.

Parodoje „Ir Saulė, ir Mėnulis, ir visos Žvaigždės. Orvidų sodyba fotografijose” – Audriaus Naujokaičio, Kristinos Paulauskaitės, Leonardo Surgailos fotografijos, Henriko Šablevičiaus dokumentinis filmas ir Leono Čerškaus videofilmas.

Parodos kuratoriai – Oksana Judakova ir Tomas Ivanauskas.
Paroda organizuota bendradarbiaujant su Jono Meko vizualiųjų menų centru (Vilnius)
Parodos draugai: Lietuvos kino centras, Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Paroda veiks nuo 2022 gruodžio 15 iki 2023 sausio 31 d.
Galerijos adresas: Vienuolyno g. 14, Ukmergė, II a.
Galerija veikia darbo dienomis nuo 9 iki 17 val. (penktadieniais iki 15.45)
Telefonas pasiteiravimui 8656 66924

 

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia