Pradinis Kultūra Paprastai nepaprasti susitikimai

Paprastai nepaprasti susitikimai

1172
0

Vasara – nepaprastų atradimų, suradimų, susitikimų metas. Ir jie šią vasarą vyks visai šalia, Ukmergės rajone. Penki susitikimai penkiose rajono vietovėse – tiek „Paprastai nepaprastų susitikimų“ laukia visų, panorusių daugiau sužinoti apie penkis rajono miestelius.

Kur tie penki miesteliai? Tai Deltuva, Taujėnai, Lyduokiai, Vepriai, Pabaiskas. Galbūt perskaitę jų pavadinimus, pagalvojote – taigi, aš viską apie juos žinau, ką ten dar galėčiau surasti? Galbūt tai tik bendros žinios, susijusios su vienu ar kitu ten esančiu objektu, įvykiu, asmeniu. Todėl Ukmergės kultūros centro projektas „Paprastai nepaprasti susitikimai“, kurį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba, kvies pažinti kiek kitokius miestelius, atrasti juose objektus, reikšmingus tiek miesteliams, tiek visai Lietuvos istorijai ar kultūrai. Ir svarbiausia – tuose susitikimuose lydės, miestelių paslaptis atskleis ten gyvenantys, dirbantys, juos puoselėjantys, kuriantys žmonės.

Į pirmąjį tokį susitikimą jau birželio 5 d. kviečia Deltuva. Ką pirmiausia atrasite, atvykę į Deltuvą – tai gražaus rašymo meną. Iš pradžių – kraštiečio, lietuviškos kaligrafijos mokyklos kūrėjo Alberto Gursko darbų parodoje, o paskui ir kaligrafijos pamokėlėje. Linijos, apskritimai, viskas kas liejasi lape parodo, kad kaligrafija ne vien raidės. Užsiėmimas atskleis daug įdomaus apie kiekvieną, panorusį susipažinti su šiuo menu. Po to – pažintis su miesteliu. Tos dienos susitikimą pabaigs Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choro „Aidas“ koncertas Švč. Trejybės bažnyčioje. Kodėl klausysimės Lietuvos kariuomenės vyrų choro koncerto? Nes… Į šį ir dar daugelį klausimų bus atsakyta ekskursijos po Deltuvą metu.

Birželio 19 d. esate laukiami Taujėnuose, kurie pakvies juos pažinti per poeziją. Pirmoji moteris rašytoja, kilusi iš istorinės Lietuvos, Nacionalinės premijos laureatas, mokytojas, dvasininkai, paprasti miestelio žmonės – visus juos sieja Taujėnai ir poezija, ir visus juos per jų kūrybą atrasite teatralizuotoje poetinėje ekskursijoje po Taujėnus. Vakaro pabaigoje, prie Giedrės upelio, dalyvių lauks Valstybinio jaunimo teatro aktorius, teatro pedagogas, režisierius, bardas Gediminas Storpirštis, pristatysiantis savo antrąjį monospektaklį ,,Žmonės ant tilto“ – sukurtą pagal lenkų poetės Wisławos Szymborskos kūrybą ir dviejų lietuvių poečių Daivos Čepauskaitės bei Violetos Palčinskaitės eiles, kurios spektaklyje virsta dainomis.

Liepos 11 d. paprastai nepaprastas bus ir susitikimas su Lyduokiais, miesteliu, susidedančiu iš kelių savitų dalių ir kuriame yra … Gedimino pilis. O susitikimo su miesteliu pabaigai Panevėžio muzikinio teatro pučiamųjų orkestras ,,Garsas“ pakvies į koncertą … Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje. Didžioji visuomenės dalis vis dar pasakytų, kad dūdų orkestro koncertinė aikštelė yra skveras, aikštė, gatvė ar parkas. Panevėžio „Garsas“ jau senokai įrodė, kad tokio orkestro derama vieta yra ir scena, ir maldos namų paskliautė. „Musica sacra“ – sakralinės muzikos programa jau ne kartą atlikta bažnyčiose, atkeliauja ir į Lyduokius.

„Verkiantis“ dvaras, užkeiktoji Geldutė, paslaptingasis Šernas… Kur visa tai? Vepriuose. Kiek kartų bevažiuotum, bevaikščiotum po Veprius, visada surandi kažką naujo, dar neatrasto, nepatyrinėto. Taip ir laukiantis susitikimas rugpjūčio 6 d. – senas naujas atradimas. Kas ir koks – viskas susitikimo metu. Ir „Knygos teatro“ spektaklis „Visos mes – Ievos“. Pagrindinė spektaklio herojė Ieva – veikli, žaviai flirtuojanti, nenuspėjamo amžiaus moteris, nuolat įsipainiojanti į komiškas, paradoksalias situacijas, pasiryžusi viską nuspręsti, išsiaiškinti čia ir dabar. Tai padaryti jai padeda ištikimos draugės. Žinoma, daugelio moteriškų eksperimentų taikinys yra Adomas ir kiti vyrai. „Juk gyvenimas – žaidimas, o vyro ir moters santykius palyginčiau su gracinga šachmatų partija, kur privalu numatyti kelis ėjimus į priekį…“, – sako aktorė Redita Dominaitytė.

Ir vienas susitikimas nukels mus į kalendorinį rudenį, bet labai tikėkime, kad tai bus graži gražios vasaros tąsa. Rugsėjo 19 d. pakvies Pabaiskas. Turbūt visi pagalvojo apie mūšį, įvykusį 1435 m. Šį kartą – ne apie jį, bet su juo susijusį miestelį, nes jau pats pavadinimas sufleruoja, kad čia buvo mūšio vieta. Ekskursija, jubiliejinis Švč. Trejybės bažnyčios renginys ir Panevėžio styginių kvarteto koncertas po bažnyčios skliautais, užbaigsiantis ir šį susitikimą, ir viso projekto renginius.

Štai tokie tie paprastai nepaprasti susitikimai įvyks šią vasarą. Linkime atradimų džiaugsmo.

Į kaligrafijos užsiėmimą birželio 5 d. Deltuvoje ir visas ekskursijas būtina išankstinė registracija el. paštu režisiere@kc.ukmerge.lt arba tel. nr. 8 646 90121 Vietų skaičius ribotas!

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia