Pradinis Kultūra Nominuoti geriausi rajono kultūros kūrėjai

Nominuoti geriausi rajono kultūros kūrėjai

1226
0

Rajono kultūros darbuotojai, muziejininkai, bibliotekininkai savo šventę – Kultūros dieną paminėdavo spalvingomis ir triukšmingomis eitynėmis miesto gatvėmis. Šiemet viso to nėra. Šiandien plevėsuoja tik Kultūros vėliavos prie kultūrą nešančių pastatų ir kėdėmis bei teatro kaukėmis papuoštas Kultūros centro balkonas, kaip simbolis – kultūra laukia žiūrovų.

Geriausio 2020 metų Ukmergės rajono kultūros darbuotojo nominacija skirta Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorės pavaduotojai Virginijai Tylienei. Jai skirta 600 eurų premija ir garbės raštas.

Ji apdovanota už profesionalų ir kūrybišką požiūrį į savo profesiją, nuoširdžias pastangas, rūpestį ir meilę renovuojant viešosios bibliotekos pastatą, sukauptą didžiulę patirtį ir išmintį. Jau keturis dešimtmečius ji išdirbo Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje. Tai pirmoji geriausios kultūros darbuotojos darbovietė.

Sėkmingiausiu 2020 metų Ukmergės rajono kūrybinio projektu pripažintas Kultūros centro projektas „Dėdienytės ir Agotėlės etnopokalbiai“. Projekto įgyvendintojams – Rasai Graužinienei, Vilmai Mulevičiūtei-Sabaliauskienei, jau 25 metus kartu kuriančioms įvairius etno vaizdelius ir Dainiui Vytui skirta 600 eurų premija ir Henriko Orakausko skulptūrėlė „Sveikinu“.

Projektas pripažintas geriausiu už paprastai, suprantamai pateiktas tradicinių švenčių prasmes, apeigas, vaizdžia, sodria kaimiška kalba persakytas ir pakartotas mūsų protėvių mintis. Už sugrąžinimą į senelių sodybas prie šulinio, kur ganosi žirgai, avys, gieda gaidžiai ir pildosi burtai… Šie pokalbiai buvo labai populiarūs, sulaukdavo daugybės peržiūrų ir pagyrų.

Ukmergės rajono 2020 metų kultūros mecenato nominacija skirta UAB „Narbutas International“. Įmonės atstovei Jolantai Kuprionienei įteiktas Aušros Bartkutės paveikslas „Povandeniniai“.

Įmonė mecenatu tapo už aktualią ir reikšmingą įmonės paramą kultūros įstaigoms ir renginiams baldais bei įvairiomis medžiagomis. Už galimybę kūrybiškai dekoruoti kalėdinius spektaklius, renginius, praturtinti edukacijas, pasiūti Kultūros centro scenos užuolaidas, papuošti Ukmergę lauko dekoracijomis Miesto šventės metu.

Kasmet skiriamos literatūrinės premijos. Svarbiausia jų – 600 eurų dydžio Vlado Šlaito premija. Pernai metais šią premiją laimėjo rašytoja Birutė Jonuškaitė už pokalbių knygą „Laikas ir likimai“. Ši knyga savo universalumu, nuoširdumu ir didele meninių diskursų apimtimi yra kūrinys, atspindintis žmonių sielos paveikslus, jų originalumą, išskirtinumą, o kartu bendražmogišką, visiems būdingą humanizmą Dievo, Laiko, Likimo vyzdžiuose. Premija skirta už tikrai reto intelektinio ir grožinio aukščio knygą, tikrai matomai išsiskiriančią šiuolaikinėje spaudinių jūroje.

Laureatė spausdinti savo kūrybą pradėjo 1986 metais. Šiuo metu ji vadovauja Rašytojų sąjungai, yra 20 knygų autorė, daugybės vertimų iš lenkų į lietuvių kalbą autorė, apdovanota keliolika premijų. Jos apsakymai ir eilėraščiai yra išversti į 12 kalbų.

Paskirti ir du mero Padėkos ženklai. Mero padėkos ženklu apdovanotas Ukmergės kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“ ir jo vadovė Daiva Petrikienė.

Ansamblis šiais metais antrą kartą apdovanotas Lietuvos nacionalinio kultūros centro nominacija „Aukso paukštė“. Tai pats prestižiškiausias šalies mėgėjų meno kolektyvų ir jų vadovų apdovanojimas. „Cantilena“ – vienintelis rajono kolektyvas, šią nominaciją gavęs du kartus.

Mero Padėkos ženklas skirtas už vokalinės muzikos puoselėjimą ir propagavimą, už atstovavimą savo miestui ir šaliai tarptautiniuose konkursuose. Už aktyvų dalyvavimą miesto ir šalies kultūriniame gyvenime, konkursuose, festivaliuose, projektinėse veiklose. Už antrą kartą pelnytą Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo įsteigtą metų nominaciją „Aukso paukštė“ kaip „Geriausias vokalinis ansamblis ir vadovas“.

Mero Padėkos ženklas skirtas skulptoriui Mykolui Striogai, kuris kovo mėnesį šventė savo 90-metį. Iki balandžio 20 d. Kultūros centre veikia jo jubiliejinė darbų paroda.

Mero Padėkos ženklas menininkui skiriamas už Ukmergės krašto kultūros istorijos praturtinimą ir Lietuvos dekoratyvinės skulptūros plėtotę. Už nuopelnus plečiant Ukmergės krašto kultūros lauką, ilgametę ir produktyvią kūrybinę veiklą ir išskirtinumą, kuriant savitus kultūros istorijos įvykių simbolius dabartyje.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia