Pradinis Kultūra Joninės rajone

Joninės rajone

1622
0

Rasos, Joninės tai – jaunimo, o kartu ir linksmiausia metų šventė. Seniau gražesnėje vietoje jaunimas statydavo kartį, ant kurios užmaudavo stebulę ar pritaisydavo statinę, uždegdavo ir linksmindavosi, dainuodavo, šokdavo, sulaukdavo aušros. Buvo paprotys ieškoti paparčio žiedo. Sakoma, kad paparčio žiedas pražysta trumpą akimirką. Jis pasirodo tik geriems žmonėms ir tik kartą gyvenime. Būta papročio ir šokinėti per laužą pavieniui, po kelis ar būryje. Merginos burė vedybinę laimę, ant puoštos šakotos karties mėtė žolynų vainikėlius. Kurios vainikas užkibs, ta – ištekės. Galėjo būti lemtingas ir pats trumpiausios nakties pasilinksminimas. Tikėta, kad skirstantis nuo laužo susitikus mylimąjį (mylimąją), „tą patį reiškia, ką ir žodį duoti – tada jau nebereikia vienas kitam pasižadėti“. Taip pat tikėta, kad gali būti lemtingas ir pats jaunimo bendravimas, manyta, kad pora, susidraugavusi Joninių naktį, būtinai susituoks.

Šventės išvakarėse sodiečiai ėjo rinkti stebuklingų žolelių, tinkančių vaistams, galinčių atnešti žmogui laimę ir sveikatą. Stebuklinga ir rytmečio rasa, būtinai reikia pabraidyt ar net pasivolioti, kad būtum sveikas ir gražus.

Kad ir kokie būtų jūsų planai trumpiausiai metų nakčiai, keliaukit į gamtą, pasibūkit užmiestyje, kad tikrai pajustumėt stebuklą. O Ukmergės rajone birželio 19 – 23 d. švenčiama Rasos, Joninių šventė tiks neapsisprendusiems kur švęsti, visokiems skoniams ir poreikiams.

Dainavoje, Vepriuose, Taujėnuose beveik visą savaitę vyko žoliavimas ir vainikų pynimo edukacijos, o 23d. visus šių apylinkių varduvininkus sveikins kultūros darbuotojai bei saviveiklininkai.

Žemaitkiemyje 23 d. 21 val. mokyklos stadione vyks renginys – „Stebuklinga Joninių naktis“. Galėsite paskanauti gardžia arbata, folkloro ansamblis „Pyniava“ supažindins su Joninių papročiais, o šokiai ir dainos prie laužo suteiks stiprybės ir jėgų visiems metams. Renginį ves Dėdienytė ir Agotėlė.

Liaušiuose 23 d. 20 val. šventė pavadinta „Kol įsižiebs Joninių laužas“. Jūsų laukia varduvininkų sveikinimas, vainikų pynimas ir jų plukdymas bei linksma kapelos „Noragas“ iš Širvintų programa.

Siesikuose 23 d. 20 val. tradicinė Joninių šventė prie Siesikų kultūros namų. Koncertuos Deltuvos kaimo kapela „Magaryčios“, bei Siesikų saviveiklininkai – galėsite paskanauti Joninių koše, o aukščiausias Joninių laužas, šokiai ir dainos iki pat aušros, nepaliks abejingu.

Sližiuose 23 d. 22 val. kviečiame visus senųjų Rasų šventės tradicijų mylėtojus prie Gavenonių tvenkinio. Laukia Sližių folkloro ansamblio „Siemanys“ (vad. St. Novikienė) bei folkloro ansamblio iš Vilniaus „Varingė“ (vad. V. Zakarienė) programos.

Stovyklavietė River Camp Lithuania Šventupėje 23 d. vartus atvers jau nuo 19 val. Kviečia atvykti ir jaunus, ir vyresnius, gera draugija – garantuota, o 20 val. grupės „Studio Maruko“ koncertas, bei atrakcijos, žaidimai, trumpiausios nakties burtai, vainikų pynimas, laužas, upė – tikrai nenuvils.

O ką apie Jonines porina Dėdienytė ir Agotėlė? Tai paklausyti galite Kultūros centro feisbuko paskyroje.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia