Pradinis Kultūra Virtualus kino istorijos turas „Jie buvo pirmieji“

Virtualus kino istorijos turas „Jie buvo pirmieji“

1291
0

Su Pasauline kino diena, mieli žiūrovai! Su nekantrumu laukiame kada vėl galėsime Jus pakviesti į kino salę. O kol negalite ateiti pažiūrėti kino, pasinaudokite internetu ir pažiūrėkite kokie buvo pirmieji filmai. Būkime sveiki!

Viskas prasidėjo prieš 125-erius metus…

1895 m. broliai Ogiustas ir Lui Liumjerai užpatentavo savo filmavimo ir projekcijos aparatą ir gruodžio 28 d. Paryžiaus Kapucinų bulvaro kavinėje „Salon Indien du Grand Café“ pirmą kartą viešai surengė kinematografijos seansą, kuriame buvo parodyti brolių Liumjerų filmai, tokie kaip:

„Darbininkų išėjimas iš Liumjerų gamyklos“

„Traukinio atvykimas į stotį“

https://www.youtube.com/watch?v=1dgLEDdFddk

1902 m. ekranuose pasirodo pirmasis fantastinis filmas „Kelionė į Mėnulį“, kurį sukūrė paryžietis iliuzionistas Žoržas Meljė. Per jo filmus atėjo idėja, kad kine galima nebūtinai tiksliai atkartoti realybę, bet ir ją imituoti ar iškreipti. Meljė taip pat buvo pirmasis, rodęs ilgesnius nei vienos scenos filmus, kartais trukdavusius net iki penkiolikos minučių.

„Kelionė į Mėnulį“

1903 m. žiūrovai išvysta pirmąjį vesterno žanro filmą „Didysis traukinio apiplėšimas“, kurį sukūrė režisierius Eedvinas S. Porteris.

„Didysis traukinio apiplėšimas“

Pirmuoju pasaulio „pilno metražo“ filmu laikomas „Tikroji Keli gaujos istorija“, kurį 1906 m. režisavo C. Taitas. Filmo trukmė 80 min.

https://www.youtube.com/watch?v=h2Il2CN-IDI&feature=emb_logo

1906 m. J. Stuart Blacton sukuria pirmą animacinį filmą „Linksmų veidų humoro fazės“, kuriame vaizdavo karikatūristą, ant mokyklinės lentos kreida piešiantį žmonių veidus, kurie po to netikėtai atgyja.

„Linksmų veidų humoro fazės“

Pirmasis lėlių animacijos filmas „Elniaragių kova“ sukurtas 1910 m. Lietuvoje Kaune gyvenusio rusų kilmės fotografo Vladislovo Starevičiaus. V. Starevičius būdamas aistringu vabzdžių kolekcininku, juos išdžiovindavo ir fotografuodamas po vieną per kadrą kūrė animaciją. Vieno kūrėjo idėjų buvo užfiksuoti didžiausių Lietuvoje vabalų–elniaragių kovą. Tačiau darbas su vabalais nebuvo lengvas, jie nepanoro filmuotis ir nesielgė natūraliai. Tada jis padarė elniaragių lėles, sukomponavo reikiamus judesius ir juos nufilmavo. Taip gimė žymus lėlių animacinis filmas „Elniaragių kova“.
Trumpai apie filmo autorių V. Starevičių

1927 m. sukurtas pirmasis pilnametražis muzikinis filmas su įterptais dialogais – „Džiazo dainininkas“. Režisierius Alan Crosland. Filmo premjera žymi naują kino erą – garsinio kino pradžią. 1929 m. sukuriamas pirmasis klasikinis Holivudo miuziklas „Brodvėjaus melodija“.
„Džiazo dainininkas“. Filmo ištrauka.

Pirmas spalvotas animacinis filmas „Gėlės ir medžiai“ kino teatruose pasirodė 1932 m. Jį išleido „Walt Disney Productions“ kompanija, po kurio laiko animacinis filmas buvo kritikų įvertintas Akademijos apdovanojimu dar kitaip vadinamu Oskaru.

„Gėlės ir medžiai“

https://www.youtube.com/watch?v=rH-OTZm0Xtk&feature=emb_logo

1937 m. „Disney“ kompanija išleido pirmą pilnametražį spalvotą, garsinį animacinį filmą „Snieguolė ir septyni nykštukai“, kuriame pirmą kartą buvo animuoti žmonės (prieš tai pagrindiniais animacinių filmų personažais buvo įvairūs gyvūnai).

„Snieguolė ir septyni nykštukai“

https://www.youtube.com/watch?v=J1xubwROOQA

Vienas žymiausių XX a. lietuvių dailininkų Stasys Ušinskas 1938 m. pasauliui pristatė pirmą garsinį trumpametražį lėlių filmą

„Storulio sapnas“

 

 

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia