Pradinis Kultūra „Vilkamirgės“ galerijoje – Dangės Širvytės fotografijų paroda

„Vilkamirgės“ galerijoje – Dangės Širvytės fotografijų paroda

934
0

„VILKAMIRGĖS“ galerijoje visą sausio mėnesį vyks profesionalios fotografės DANGĖS ŠIRVYTĖS (JAV) fotografijų paroda „Su šventom Kalėdom!“

Dangė yra poeto Pauliaus Širvio duktė, tačiau internete daug informacijos apie ją nerasite: po tėvų skyrybų ji liko gyventi su mama Kaune. Lankė pantomimos užsiėmimus pas Modrį Tenisoną. Modris ir pastūmėjo Dangę mokytis fotografijos. Tuometiniame technologijų technikume ji studijavo fotografiją, dirbo fotografe Lietuvos kino studijoje, vėliau – vienoje Vilniaus fotostudijoje.

Į JAV pas vyrą, garsų juvelyrą Aleksandrą (Alių) Šepkų, Dangė išvyko 1989 metais. Kaip ir visi imigrantai, Dangė su Aliumi iš pradžių vertėsi sunkiai. Tačiau vėliau Alius kartu su verslo partneriu įkūrė juvelyrikos kompaniją. Verslas sekėsi. Pora nusipirko nedidelį namelį ant aukšto Hudzono upės kranto, su nuostabiu vaizdu į tolumas.

Dangės ir Aliaus draugai įpratę gauti kalėdinius pasveikinimus. Kasmet tokiame pačiame švelniai gelsvo su raudonu krašteliu popieriaus voke – tokio paties popieriaus atvirukas. Ant jo ranka užrašyta „Merry Christmas!“, o viduje – „Alius+Dangė“. Į atviruką įdėta kaskart kitokia, pačios Dangės spausta, juodai balta fotografija. Metams bėgant, susikaupia nedidelė fotografijų kolekcija. Mažo formato, kamerinės, dažnai religinių motyvų fotografijos yra tarsi mažos dovanėlės. Kur kas mielesnės ir vertingesnės, nei prekybos centruose perkami masinės gamybos daiktai. Mintis surengti šią parodą kilo norint parodyti, kad vertinga dovana gali tilpti voke. Ir ne banalia, o pačia gražiausia prasme. Kad atvirukas (fotografija, piešinys, grafikos atspaudas) gali persikraustyti iš voko į rėmelius. Likti ir džiuginti. Būti išsaugotas.

Šios nedidukės parodos fotografijos – tai mažas, tylus, privatus draugystės liudijimas.

Oksana Judakova
VšĮ „Trys kaimai“

Paroda veiks iki 2022, sausio 31 d.
Galerijos lankymas nemokamas
Galerija veikia darbo dienomis nuo 9 iki 17 val.
Adresas: Vienuolyno g. 14, Ukmergė (II a.)

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia