Pradinis Kultūra Jaunieji aktoriai ne tik vaidino, bet ir mokėsi

Jaunieji aktoriai ne tik vaidino, bet ir mokėsi

2567
0

Paskutinį kovo savaitgalį, iš karto po Tarptautinės teatro dienos kovo 27-ąją, Kultūros centre šeimininkavo jaunieji aktoriai – čia vyko jau 22-as Vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Nenuoramos“. Devyni kolektyvai iš įvairių šalies vietų ukmergiškiams, jų svečiams ir vieni kitiems parodė pačius įvairiausius spektaklius – nuo pasakų iki paauglių problemas nagrinėjančių pastatymų.

Festivalis prasidėjo dviejų varnų, kurioms padėjo Pepė Ilgakojinė ir Nenuorama pasirodymu. O visi Vaikų ir jaunimo teatro studija ,,Nykštukas“ aktoriai, supažindinę festivalio dalyvius ir žiūrovus, su „Nenuoramų“ taisyklėmis pakvietė žiūrėti spektaklius.

Pertraukose tarp spektaklių festivalio žiūrovai ir dalyviai žaidė „Nykštuko“ pasiūlytus žaidimus, šoko su liaudiškų šokių kolektyvo „Vilkmergė“ merginomis, klausėsi „Muzikos alėjos“ jaunųjų dainininkų atliekamų dainelių.

Koks gi teatrų festivalis be vaidybos pamokėlių. Jaunuosius aktorius meistriškumo mokė grupė „IMPRO 241“ ir jaunosios kartos aktoriai Arnas Ašmonas ir Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė.

Pirma festivalio diena baigėsi aktorių ir žiūrovų siautėjimu su „X Faktoriaus“ nugalėtoja, jaunimui gerai žinoma grupe „120“. Ir vakarone, bei linksma diskoteka.

Festivalyje Ukmergės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studija „Nykštukas“ vadovaujamas režisierės Tamaros Kvieskienės pastatė spektaklį pagal E. Matulaitės pasaką „Drąsuolis Peliukas“. Jame pasakojama kaip peliukai bandė išgyventi nepakliūdami į katino nagus ar pelėdos snapą.

Festivalis baigėsi rajono mero pavaduotojos Klavdijos Stepanovos įteiktomis padėkomis, padovanotais festivalio „Nenuoramos“ moliniais logotipais, bendra nuotrauka ir pažadais susitikti 23-jame festivalyje 2020 metais.

2019 metų „Nenuoramose“ pasirodė:

Joniškio vaikų ir jaunimo teatras „Bendraamžiai“. Kolektyvo inscenizacijos „Labas, Pepe!“ režisierius Arvydas Butkus pastatęs vaidinimą pagal A. Lindgren „Pepė Ilgakojinė“. Šis spektaklis tikriausiai net ne pasaka, nors norisi tikėti, kad tokių Pepių gyvena ir mūsų vaikų tarpe, gal žiūrėdami spektaklį ir save atpažinsite, gal nuspręsite, kad tam tikrais atvejais Pepė elgiasi neleistinai ir netaktiškai, o gal pastebėsite tai, kad ji – jautrus ir mielas žmogutis, vis dar tikintis tobulu ir džiaugsmingu pasauliu ir labai reikalingas tokiems vaikams kaip tu.

Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos mokomojo teatro režisierė Živilė Martinaitienė pastatė kostiuminį spektaklį,kuriame jaunieji aktoriai žaidžia comedia d’el arte. Tai spektaklis pagal K. Goldono pjesę „Triufaldino arba dviejų ponų tarnas“. Jaunieji aktoriai pabandė suvokti neįprasto žanro vaidybos taisykles ir jį žaisti.

Ignalinos gimnazijos teatras „IKI“ (rež. Jolanta Narbutaitienė) rodo „Verksnių klubą“ pagal Ilonos Ežerinytės apysaką. Jame išgyvenantys skaudžias patirtis, sielos žaizdas turintys ir saugios vietos ieškantys paaugliai dalinasi išgyvenimais ir ieško tų kuriais galėtų pasitikėti ir atsiverti…

Birštono kultūros centro Jaunimo teatro studija (rež. Rimantas Jacunskas) sukūrė spektaklį pagal Renatos Šerelytės „Stoglangį“. Spektaklis pasakoja apie seserų Adelės ir Mortos gyvenimą, kuriame pilna „visko“: prekeivių, keistų tetų, griežtų ir reiklių mokytojų, padlaižių ir skundikų. Kaip visą tai pakeisti, kaip išbristi iš sumaišties ir chaoso… Kas tas stebukladarys, kuris gali sesėms padėti… Ir iš viso ar jis egzistuoja.

Jurbarko kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Vaivorykštė“ (rež. Birutė Šneiderienė) rodo William Mastrosimone spektaklį „Pykšt pokšt tu negyvas“. Spektaklyje kalbama apie mokyklos problemas – žiaurų mokinių elgesį tarpusavyje ir jo padarinius.

Anykščių kultūros centro, Troškūnų teatro studija „Mes“ (rež. Jolanta Pupkienė) jauniesiems žiūrovams pasiūlė spektaklį pagal Hanso Kristijano Anderseno pasaką „Nauji karaliaus drabužiai“. Tai spektaklis apie rūmuose gyvenanti karalių, kuris yra labai didelis puošeiva. Vieną dieną į miestą atsibasto du sukčiai, kurie dedasi esą geri siuvėjai, ir pažada pasiūti karaliui naujus drabužius, kokių nėra regėję niekas pasaulyje. Siuvėjai apgaulės būdų išvilioja iš karaliaus daug turtų, bet drabužių taip ir nepasiuva. Didelei žmonių nuostabai, karalius procesijoje pasirodo visiškai nuogas.

Šiaulių moksleivių namų vaikų ir jaunimo teatro studija „Kompanija šauni“ (rež. Dalė ir Virginijus Dargiai) vaidino savos kūrybos spektaklį „Visas pasaulis prieš mane“. Kurdami spektaklį jaunieji aktoriai ieškojo atsakymo į klausimą – kaip negatyvią energiją paversti pozityvia. Ir mano, kad rado svarbią žinutę bendraamžiams, t.y. paaugliams.

Molėtų kultūros centro teatro studija „Remarka“ (rež. Jolanta Žalalienė) pastatė etiudų spektaklį, remiantis Justo Tertelio ir Richard Bach tekstais „No skip“.
„Kiekvienas žmogus įžengia į tavo pasaulį
Ir visi įvykiai tavo
Gyvenime vyksta
Todėl, kad pats
Juos prisišaukei. Tik tu pats apsisprendi, ką su jais daryti“ R. Bachas

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia