Pradinis Kultūra Įsuk paveldo ratą

Įsuk paveldo ratą

1465
0

Rugsėjo 11-20 dienomis Lietuvoje vyko Europos paveldo dienos, kurių metu Ukmergės kultūros centras pakvietė į kelis renginius.

Rugsėjo 11 d. prie Ukmergės piliakalnio įvyko Europos paveldo dienų atidarymas ir projekto „Įsuk paveldo ratą“ pristatymas. Pagrindinė projekto idėja – nekilnojamojo paveldo pažinimas per nematerialųjį paveldą – sutartines. Sutartinės – unikalus lietuvių tradicinės muzikos reiškinys, paplitęs Aukštaitijoje. Ukmergės rajone surinkta ir užrašyta daug sutartinių, rajono folkloro kolektyvai įtraukia jas į savo repertuarą. Taip pat paveldo objektus ir sutartines sieja ir istoriniai ryšiai. Todėl projekto metu buvo ,,įsukti“ du pažintinių maršrutų ratai: Ukmergės senamiestyje ir rajono vietovėse – Vepriuose ir Siesikuose, per nematerialųjį paveldą – sutartinių ratą, pristatę nekilnojamojo paveldo objektus. Atidarymo metu sutartines atliko Ukmergės kultūros centro folkloro kolektyvo ,,Dagilėlis“ sutartinių giedotojų grupė (vad. Jūratė Martinkutė).

Rugsėjo 18 d. ,,Įsukome paveldo ratą“ Ukmergės senamiestyje. Ukmergės kultūros centro dailės galerijoje susirinkusieji galėjo pasiklausyti lektorės Daivos Vyčinienės pasakojimo apie sutartines bei pasiklausyti sutartinių giedotojų grupės „Trys keturiose“ koncerto. Vėliau visi išėjo į pažintinį pasivaikščiojimą po Ukmergės senamiestį. Ekskursiją vedė ir daug įdomių faktų apie Ukmergę papasakojo archeologas Vykintas Vaitkevičius. Pilies parke visų laukė netikėtumas – 1999 m. Vykinto Vaitkevičiaus surastas sakralinis mūsų protėvių akmuo. Akmuo buvo minimas ir aprašytas XIX a. pr. istoriniuose šaltiniuose. Ilgus amžius jis gulėjo prie Gaubos upelio ir Šventosios upės santakos, Kosakų kaime, Koplyčios vardu vadinamoje vietoje, netoli kitapus Šventosios įsikūrusio Baraučiznos kaimo. Akmenį surasti padėjo Pašilėje gyvenusi moteris, kuri žinojo, jog 1941 m. riedulys buvo išvežtas į vieną viensėdį, kur jis turėjo būti įmūrytas į pamatus. Tačiau prasidėjęs karas sutrukdė tai padaryti. Paskutiniais praėjusio šimtmečio metais jis ir buvo surastas nurodytoje, jau apleistoje sodyboje. 20 metų akmuo buvo saugomas prie senojo Ukmergės kraštotyros muziejaus pastato. Europos paveldo dienų metu jis perkeltas į baigiamą sutvarkyti pilies parką, o per rudens lygiadienį Ukmergės kultūros centro folkloro ansamblis ,,Pyniava“ (vad. Vilma Mulevičiūtė – Sabaliauskienė) šventą akmenį su dubeniu prausė ir dainomis bei sutartinėmis pagerbė.

Rugsėjo 19 d. ,,Įsukome paveldo ratą“ rajone: vyko ekskursija autobusu maršrutu Ukmergė – Vepriai – Siesikai – Lokinė – Ukmergė. Pažintinę ekskursiją po Veprius vedė Rasa Šimonienė. Ekskursijos metu buvo aplankytas ,,verkiantis dvaras“, užkeiktoji Geldutė, paslaptingasis Šernas, Veprių bažnyčia, kiti įdomūs objektai. Pasivaikščiojimo pabaigoje Rasa Šimonienė pristatė užburiančią edukaciją „Žolynų magija“, o vepriškis bitininkas Stanislovas Šikšnys papasakojo apie paslaptingąjį bičių gyvenimą. Po to keliauta į Daugalių kaimą, kur stūkso didingoji Siesikų pilis. Čia Audrys Matulaitis papasakojo pilies istoriją, ant sienų esančias freskas, jų reikšmę. Po įdomios ekskursijos, edukatorė Kristina Darulienė mokė ekskursijos dalyvius dekoruoti medžiaginius maišelius. Pažintis su kultūros paveldu baigėsi akcijoje „Siluetas laukuose“ prie Lokinės dvaro. Teatralizuoto renginio metu prisiminta didinga šio dvaro praeitis. Savininkas Medardas Končia dalyvavo 1831 ir 1863 m. sukilimuose, buvo ištremtas. Tarp sukilėlių buvo ir jo sūnus Medardas. Lokinės dvare buvo turtinga biblioteka, beveik 5000 vienetų knygų. Jų tarpe daugiausiai leidinių buvo lenkų kalba, nemažai buvo istorinės tematikos knygų, daug naujų prancūziškų romanų ir žurnalų. Jų turinys rodo buvus dvaro savininkus plačios erudicijos ir turtingos dvasinės kultūros. Lokinės dvaras 1940 metais buvo nacionalizuotas, jo pastatai priklausė tuometiniam Siesikų tarybiniam ūkiui. Ilgiau išliko tik dvarui priklausę pastatai. Iš medinio rūmų pastato teliko rūsys. Dabar stabtelėjus prie išlikusių pastatų belieka tik įsivaizduoti buvusią didybę.

Ekskursijos metu Ukmergės kultūros centro folkloro kolektyvo „Pyniava“ sutartinių giedotojų grupės narės atliko lietuviškas sutartines.

Europos kultūros paveldo dienų renginiai buvo gera proga dalyvauti, pamatyti, išgirsti, prisiliesti, pajausti, patyrinėti mus supančią kultūros paveldo įvairovę.

Projektą finansavo Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, Ukmergės rajono savivaldybė.

Ukmergės kultūros centro režisierė, projekto vadovė Laima Jančiauskaitė

 

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia