
Prasidėjus vasaros atostogoms ir sušilus orams padaugėja išvykų į gamtą, todėl galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų pagausėjimo. Vasaros laikotarpiu dažniausiai užsikrečiama bakterinėmis žarnyno infekcijomis, tokiomis kaip salmonelioze, šigelioze, kampilobakterioze, ešerichioze ir kt.
Šias ligas sukeliančios bakterijos šiltomis oro sąlygomis gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekusios į maisto produktus – daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis.
Dažniausiai apsinuodijama greitai gendančiu maistu, tokiu kaip: karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt., bei nurijus patogeniniais mikroorganizmais užteršto atvirų vandens telkinių vandens. Pagrindinė žarnyno užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonė yra švarios rankos ir švari aplinka.
• Ruošiantis į kelionę ar į gamtą, įsidėti negreitai gendančių maisto produktų.
• Užkandžiams gamtoje pasiimti labiausiai tinkamo maisto – šalto rūkymo mėsos gaminių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, kondensuoto arba labai aukšta temperatūra apdoroto pieno, vaisių, daržovių.
• Vykstant į gamtą kelioms dienoms labai svarbu įvertinti kiek ir kokių maisto produktų pasiimti, ypač jei ten nebus šaldytuvo, geriamo vandens.
• Maistą termoizoliacinėse talpose laikyti ne ilgiau kaip vieną dieną.
• Neplauti vaisių ir daržovių ežero ar upės vandenyje.
• Maistui ir indų plovimui vartoti tik švarų geriamą vandenį.
• Maudantis jūroje, ežere ar upėje, stengtis, kad vandens nepatektų į burną.
• Prieš valgį nusiplauti rankas su muilu.
• Kelionės ar išvykos metu turėti drėgnų servetėlių rankoms.
• Saugoti maistą nuo musių ir graužikų.
• Vengti užkandžiauti paplūdimiuose prekiaujamais pyragėliais su mėsa ar dešrelėmis.
vilkmerge.lt archyvo nuotr.