Vėlinių savaitgalį lietuviai dažnai planuoja ne tik išvykti į kapus, bet ir susitikti su šeima. Susibūrimų centre – bendri pietūs, skirti prisiminti tuos, kurie išėjo ir pasidžiaugti tais, kurie yra šalia. Tokiomis progomis svarbu suplanuoti meniu, kuris nereikalautų nei daug pastangų, nei daug pinigų. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant šventiniams savaitgaliams, pirkėjai vis dažniau atsisuka ne tik į šviežios mėsos, bet ir šviežios žuvies lentynas.
Universalus ingredientas virtuvėje
„Lietuviai linkę gaminti lengvus, tačiau neapsunkinančius patiekalus.Pastebime, kad šviežios žuvies vitrinose pirkėjai ieško įvairovės: susidomėjimo sulaukia atlantinės argentinos, nilinės tilapijos filė, lašiša, šviežios krevetės bei jūriniai ešeriai. Populiarumą lemia ne tik didesnis pirkėjų dėmesys subalansuotai mitybai, bet ir dažnai žuviai taikomos akcijos. Įtaką apsipirkimo įpročiams daro ir pasiūla, todėl rūpinamės, kad mūsų pirkėjai visada turėtų platų šviežios žuvies pasirinkimą už gerą kainą – ledo vitrinas kelis kartus per savaitę, pradedant trečiadieniu, pripildome šviežiu ir gausiu asortimentu“, – teigia G. Kitovė.
Elvyra Semaška, „Iki“ kulinarijos šefė, sako, kad jūrinis ešerys – puikus ingredientas išbandant tiek tradicinius, tiek įmantresnius receptus su žuvimi.
„Jūrinis ešerys – eksperimentams virtuvėje puikiai tinkanti žuvis. Jos skonis nėra stiprus, tačiau subtiliai salstelėjęs, švelnus, todėl patiks net ir tiems, kurie nėra dideli žuvies patiekalų mėgėjai. Išskirtinė ir šios žuvies tekstūra: jūrinio ešerio tekstūra yra tvirta, tačiau itin sultinga, todėl ją galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais: supjausčius gabaliukais kepti keptuvėje, visą žuvį kepti orkaitėje. Ją taip pat galima ir troškinti, ruošti garuose“, – pasakoja E. Semaška.
Derinkite su įvairiausiais priedais
Tokią žuvį kaip jūrinis ešerys pasigaminti ne tik nesudėtinga, bet ir neatima daug laiko. Jeigu keptuvėje kepate ešerio filė – iš kiekvienos pusės jai iškepti prireiks vos 2–3 minučių. Jeigu kepate visą žuvį – laiko reiks kiek daugiau, po 8 –10 minučių iš kiekvienos pusės. Prieš kepant keptuvėje ešerį, nepamirškite joje įkaitinti aliejaus, o kad būtų dar skaniau – į aliejų įdėkite ir šaukštą sviesto, galite netgi įmesti šakelę mėgstamų prieskoninių žolelių, ar skiltelę česnako.
Jeigu šią žuvį nusprendėte kepti orkaitėje, geriausia ją kepti visą. Pirmiausia, žuvį reikėtų pagardinti mėgstamais prieskoniais, apšlakstyti aliejumi, įvynioti į foliją, orkaitę įkaitinti iki 200°C ir kepti apie pusvalandį.
Kadangi jūrinis ešerys – subtilaus skonio žuvis, jo skonį atskleisti užtenka paprasčiausios druskos, pipirų bei šviežios citrinos sulčių. Visgi, ši žuvis, kaip ir daugelis kitų baltos žuvies rūšių, puikiai dera su pačiomis įvairiausiomis prieskoninėmis žolelėmis: čiobreliais, rozmarinu, baziliku.
Prie šios žuvies patiekti galima pačių įvairiausių garnyrų. Prie jūrinio ešerio dera ne tik bulvės, bet ir karamelizuotos morkos, troškinti kalafiorai ar brokoliai, šiuo sezonu itin populiarios cukinijos. O jeigu mėgstate paeksperimentuoti, prie ešerio pasigaminti galite ir cukinijos „makaronų“, kurie – ne tik skanūs, bet ir sveiki.
 Prie jūrinio ešerio puikiai dera ir pačios įvairiausios kruopos. Pradedant tradiciniai grikiais, ryžiais ir baigiant bolivine balanda ar kuskusu. Tam, kad kruopos įgautų stipresnį skonį, jas galite pagardinti citrinos sultimis arba įtarkuoti jos žievelės, taip pat pačių įvairiausių prieskonių: pradedant kuminu ir baigiant rūkytos paprikos milteliais, o štai kuskusą galite pagardinti ir smulkintais riešutais ar maistingomis granatų sėklomis.
Prie jūrinio ešerio puikiai dera ir pačios įvairiausios kruopos. Pradedant tradiciniai grikiais, ryžiais ir baigiant bolivine balanda ar kuskusu. Tam, kad kruopos įgautų stipresnį skonį, jas galite pagardinti citrinos sultimis arba įtarkuoti jos žievelės, taip pat pačių įvairiausių prieskonių: pradedant kuminu ir baigiant rūkytos paprikos milteliais, o štai kuskusą galite pagardinti ir smulkintais riešutais ar maistingomis granatų sėklomis.
Dalinamės dviem receptais su jūriniu ešeriu, kurie puikiai tiks tiek paprastai vakarienei, tiek savaitgalį užklupus svečiams.
Jūrinis ešerys, marinuotas čili padaže
Jums reikės:
Jūrinio ešerio filė
2 žaliųjų citrinų
4 pomidorų
1 baltojo svogūno
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
1 arbatinio šaukštelio mėgstamo aštraus čili padažo
50 mililitrų pomidorų sulčių
Pusės apelsino sulčių
Didelės saujos kalendros
Gaminimas:
Nuplaukite ir nusausinkite žuvies filė. Įdėkite žuvį į dubenį ir apšlakstykite laimo sultimis. Uždenkite folija ir padėkite į šaldytuvą maždaug 15 minučių. Pomidorus nupilkite karštu vandeniu, tuomet juos perplaukite šaltu, nulupkite odeles ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Išimkite žuvį iš marinato ir supjaustykite mažais kubeliais. Žuvį sudėkite į dubenį, suberkite pomidorus bei svogūną. Pagardinkite druska, pipirais ir čili padažu. Gerai išmaišykite, įpilkite pomidorų ir apelsinų sulčių ir šaldykite dar apie 2–3 valandas. Tuomet lėkštėse išdėliokite kalendros lapelius, ant viršaus dėkite žuvį ir viską dar kartelį apšlakstykite marinatu. Taip paruoštą žuvį galite valgyti vieną arba naudoti įvairiausių ryžių dubenėlių gamyboje.
Jūrinis ešerys miso padaže
Jums reikės:
Jūrinio ešerio filė
2 šaukštų miso pastos
Šlakelio mirino padažo
2 šaukštelių cukraus
150 ml vandens
10 g imbiero
Saujos smulkintų svogūnų laiškų
Gaminimas:
Nulupkite imbiero odelę ir smulkiai supjaustykite. Į didelį puodą supilkite imbierą, miso, mirino padažus, cukrų ir vandenį. Viską gerai išmaišykite ir užvirkite. Padažui užvirus, sumažinkite ugnį ir dar šiek tiek pavirkite. Tuomet nedideliais gabaliukais supjaustykite žuvį ir sudėkite ją į padažą. Viską apie 15 min. patroškinkite. Žuviai iškepus ją gražiai išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus supilkite likusį padažą. Žuvį apibarstykite svogūnų laiškais ir patiekite su ryžiais bei mėgstamų daržovių salotomis. Skanaus!
 
                
