2012-2013 metų „žiemos paukštis“ – vandeninis strazdas

    1513
    0

    image gallery

    Kaip ir kasmet, žurnalo „PAUKŠČIAI“ redakcinė kolegija skelbia akciją, kurios tikslas – surinkti duomenis apie Lietuvoje žiemos metu pastebėtus tam tikros rūšies paukščius. Akcijos tikslas ne tik surinkti kuo daugiau informacijos apie konkrečią žiemojančią paukščių rūšį, bet ir paskatinti paukščiais besidominčių žmonių bendradarbiavimą, įtraukti juos į stebėjimus.

    Tikslinė akcija, kuomet stebima konkreti rūšis paskatina tiek ornitologus, tiek ir visus paukščiais bei gyvąja gamta besidominčius žmones daugiau laiko praleisti šaltame, bet sveikame ore, rūpintis paukščiais, stebėti jų elgseną, susipažinti su biologija ir ekologija ir, pagal galimybes, dalyvauti ornitofaunos tiriamuose, kurie yra būtini planuojant tinkamas apsaugos priemones. Tuo tikslu, 2012-2013 metų „žiemos sezono paukščiu“ skelbiamas vandeninis strazdas (Cinclus cinclus).

    Vandeniniai strazdai Lietuvoje dažniausiai pastebimi šaltuoju metų laiku t.y. artėjant žiemai, o sniegui nutirpus vėl pasitraukia į savo perėjimo vietas – Skandinaviją ar kitus Šiaurės Europos regionus. Nors jau kaimyninėje Latvijoje aptiktos pavienės perinčios poros, Lietuvoje ši rūšis siejama su su žiemos sezonu, kuomet jį galima pamatyti prie sraunių upių ar net kanalų tekmių. Ankstesnių metų stebėjimai parodė, kad tai labai negausus, bet įvairiose šalies vietovėse sutinkamas paukštis. Paplitęs sporadiškai ir lokaliai (gali laikytis tik prie tam tikros užtvankos), toje pačioje vietoje gali būti aptinkamas daugelį metų, tiksliau žiemų, todėl visada reikia patikrinti žinomas ankstesnes žiemavietes. Tačiau vandeniniai strazdai Lietuvoje yra klajojantys paukščiai, dažnai keičiantys savo buvimo vietą, todėl per žiemą reikia kiek galima dažniau tikrinti potencialias rūšies žiemavietes. Ilgesniam laikui vienoje vietoje apsistoja tik užėjus stipriems šalčiams.

    Vandeniniai strazdai yra prisitaikę prie specifinių mitybos sąlygų. Jie gaudo vandens bestuburius, bėgiodami skaidrių, sraunių upelių dugnu, taip pat kartais maistą renka ir nuo vandens paviršiuje iškylančių šakų, akmenų. Dėl šios priežasties rūšis yra priklausoma nuo upių hidrologinių savybių, ir ypač taršos. Ne veltui vandeninis strazdas yra nacionalinis Norvegijos paukštis, šalies, kurioje itin rūpinamasi švaria aplinka. Kadangi Lietuva yra lygumų kraštas ir nepasižymi sraunių upelių gausa, vandeniniai strazdai paplitę lokaliai (kur yra tinkamų upelių) ir dažnai sutinkami prie užtvankų, senų vandens malūnų, t.y. kur yra krentančio ir sraunaus vandens.

    Vandeninis strazdas yra maždaug varnėno dydžio, tamsiai rudos spalvos su ryškiai balta krūtine ir trumpa uodega. Dėl specifinės išvaizdos ir elgsenos jį sunku supainioti su kitais paukščiais. Todėl kviečiame visus gamta besidominčius žmones (ne tik ornitologus) prisijungti prie gražios „žiemos paukščio“ akcijos ir pasidalinti savo stebėjimais. Pranešdami apie stebėtą vandeninį strazdą galite pateikti ne tik pačius svarbiausius duomenis – kokioje vietoje, kada ir kiek paukščių stebėjote, bet ir aprašyti buveinę bei elgsenos ypatumus. Visgi svarbiausia informacija kurią norime surinkti yra:
    – tiksli stebėjimo vieta (rajono, artimiausio miestelio, artimiausios gyvenvietės/kaimo ir vandens telkinio pavadinimas), nurodant atstumą nuo nurodyto objekto;
    – stebėjimo datą ir paros laiką;
    – stebimų paukščių skaičių;
    – trumpai apibūdinama buveinė, nurodant jos išskirtinius ypatumus, pvz. upelio sraunus ruožas atvirame kraštovaizdyje, netoliese nuo užtvankos ir pan.;
    – klimatinės situacijos apibūdinimas, pvz. žiemiški orai, aplinkinė teritorija padengta sniegu, o upelis dalinai užšalęs su tam tikro dydžio properšomis ir pan.
    Duomenis apie stebėtus vandeninius strazdus prašome siųsti Lietuvos ornitologų draugijos sekretoriatui el.paštu lod@birdlife.lt
    Primename, jog Žiemos paukščio akcijos laikotarpis tęsiasi nuo 2012 metų gruodžio mėn. 01 d. iki 2013 metų vasario mėnesio 28 dienos, o stebėjimo duomenis pateikti iki 2013 metų kovo 1 d.

    birdlife.lt

    Boris Belchev nuotrauka

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia