Pradinis Kultūra Taujėnai sukvietė šalies ir rajono mėgėjų teatrus

Taujėnai sukvietė šalies ir rajono mėgėjų teatrus

835
0

Mėgėjų teatrų festivalis „Prie dvaro“ Taujėnuose pradėtas rengti 2002 metų liepos mėnesį. Iš pradžių tai buvo dviejų dienų renginys. Per vis festivalio istoriją jame dalyvavo mėgėjų teatrai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Prancūzijos, Lenkijos, Estijos. Šiais metai festivalis buvo tik respublikinis. Spektaklius žiūrovai galėjo stebėti du savaitgalius, festivalis aplankė ne tik Taujėnus, bet ir Balelius ir Užulėnį. Festivalio metu vyko regioninė vokalinių ansamblių šventė – konkursas „Dainų skambėjimas Tėviškei“. Festivaliui pasibaigus Taujėnuose įvyko Ukmergės rajono mėgėjų teatrų šventė – konkursas „Klėtelė“.

Respublikinis mėgėjų teatrų festivalis prasidėjo nuo Vidos Bladykaitės komedijos „Žentelai“ vaidinamų ištraukų. Pirmojo spektaklio aktoriai atkūrė šio vaidinimo scenas, prisiminimais sugrįždami į 1997 metus, kai visi pirmą kartą susirinko į pirmąją repeticiją. Nuo tos akimirkos prabėgo 25 metai. Per šiuos metus vaidinta Lietuvos miestuose ir miesteliuose, dalyvauta festivaliuose Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje. Per tą laiką keitėsi ir aktoriai, ir režisieriai.

Šventės metu žiūrovai išvydo Taujėnų mėgėjų teatro premjerinį spektaklį – V. Bladykaitės „Nuoma ir trys kiaušiniai“, kurį režisavo Vidmantas Krikštaponis, teatrui vadovaujantis nuo 2018 m.

Festivalio atidarymo dieną žiūrovai išvydo pašėlusio smagumo teatro „Labas“ spektaklį „Kas apsakys tas dzūkų linksmybes?“. Dar ilgai po spektaklio žiūrovai dalijosi įspūdžiais, žavėdamiesi aktorių Neringos Varnelytės ir Vitalijos Mockevičiūtės vaidyba, Dariaus Mockevičiaus ir Pauliaus Kovalenko atliekama muzika.

Festivalio metu Taujėnų vasaros estradoje siautė net virusas. Žalos jis tikrai niekam nepadarė, nes „Viruso paiutpolkė“ (rež. Vita Vorienė). Tai Biržų kultūros centro Papilio skyriaus mėgėjų teatro „Vaidintojų atžalynas“ spektaklis pagal Linos Matuliauskienės eilėraščius.

Scenoje žiūrovai išvydo ir Taujėnų mėgėjų teatro „Bičiuliai“ bičiulius – Panevėžio rajono Krekenavos kultūros centro mėgėjų teatrą „Avilys“. Kiekvienas jų spektaklis žiūrovų sutinkamas juoko banga ir aplodismentų jūra. Šį kartą jie parodė komediją „Loterija po 15 metų“ (rež. Miranda Vaitkevičienė) pagal Remigijų Paciukonį.

Rūdiškių kultūros centro „Bajorų teatras“, į Taujėnus atvyko su nuotaikingu spektakliu „Trijų velnių valsas“ (rež. Vytautas Mikalauskas) pagal Žemaitės „Trys mylimas“. Su juo teatras dalyvavo VII tarptautiniame konkurse „Didžiajame festivalyje“ Pesaro mieste Italijoje ir tapo I laipsnio laureatu.

Baleliuose žiūrovai matė nuotaikingą Anykščių kultūros centro Skiemonių skyriaus teatro mėgėjų spektaklį pagal V. Kupšio pjesę „Jaunikio medžioklė“ (rež. Gintautas Eimanavičius). Prezidento A. Smetonos dvare svečiavosi Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Bazilionų skyriaus mėgėjų teatras. Ši teatrinio meno mėgėjų grupė gyvuoja nuo 1991 m., jai vadovauja teatrinių eksperimentų nebijanti, išradinga ir ilgametė režisierė Birutė Sinkevičienė. Žiūrovai išvydo dvi teatro literatūrines muzikines kompozicijas „Ieškodami žmogaus“ ir „Novelės“ (Scenarijaus autorės Birutė Sinkevičienė ir Estrelija Jurkuvienė).

Prezidento dvare teatralus ir žiūrovus sutiko ir pasveikino Prezidentas Antanas Smetona su žmona (aktorius Darius Kaplūnas ir Asta Kaplūnienė).

Renginius papildė ir pirmą kartą organizuota Regioninė vokalinių ansamblių šventė – konkursas „Dainų skambėjimas Tėviškei“. Į Taujėnus, iš įvairių Aukštaitijos kampelių, padainuoti ir pasivaržyti tarpusavyje atvyko 9 kolektyvai. Tai Anykščių kultūros centro Kavarsko skyriaus duetas (vad. Leda Kazokienė), kolektyvas iš Vadoklių kultūros centro Jotainių padalinio (vad. Vaidas Dzežulskis), Ukmergės Kultūros Centro Siesikų skyriaus šeimyninis duetas (vad. Paulius Geiša), šeimyninis duetas „Šermukšnėlė“ iš Šventupės skyriaus (vad. Daiva Šermukšnienė), bei Taujėnų skyriaus tercetas (vad. Nijolė Janulienė), duetas iš Rokiškio rajono Obelių socialinių paslaugų padalinio (vad. Violeta Kazlauskienė), Liūdynės kultūros centro Velžio padalinio, pavadinimu „Nevėžio vingis“ (vad. Vaidas Dzežulskis), Jonavos Kultūros centro vokalinė grupė „Pinavija“ (vad. Virginija Verikienė), kolektyvas „Smiltis“ iš Biržų kultūros centro Smilgių skyriaus (vad. Vilita Vasiliauskienė).

Konkurso dalyvių pasirodymą vertino komisija – Ukmergės kultūros centro etnokultūros specialistė Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė, Ukmergės kultūros centro meno saviraiškos organizatorė Laima Lenčickienė, Taujėnų seniūnijos seniūnė Elvyra Tulušienė, Taujėnų bendruomenės pirmininkė Rasa Miliuvienė.

Konkurso nugalėtojais tapo Jonavos Kultūros centro vokalinė grupė „Pinavija“ (vad. Virginija Verikienė). Antrieji buvo duetas iš Rokiškio rajono Obelių socialinių paslaugų padalinio (vad. Violeta Kazlauskienė) ir tretieji – duetas iš Vadoklių kultūros centro Jotainių padalinio (vad. Vaidas Dzežulskis).

Po jausmingo koncerto visi klausėsi kapelos „Noragas“, atvykusios iš Širvintų, nuotaikingų kūrinių.

Ši šventė baigėsi, tačiau jau kviečia į kitą, vyksianti 2024 m. liepos mėnesį.

Pasibaigus festivaliui Taujėnų dvaro svirne įvyko Ukmergės rajono mėgėjų teatrų šventė – konkursas „Klėtelė“. Jame dalyvavo keturi rajono mėgėjų teatrai.

„Klėtelės“ programą pradėjo Taujėnų mėgėjų teatras „Bičiuliai“, švenčiantis savo veiklos 25-metį. Taujėniškiai parodys savo naujausią spektaklį – Vidos Bladykaitės „Nuoma ir trys kiaušiniai“ (rež. Vidmantas Krikštaponis). Siesikų mėgėjų teatras ,,Pantis“ į „Klėtelę“ atvyko su komedija – Vytauto Kupšio „Jaunikio medžioklė“ (rež. Valentina Karaliūnienė). Veprių mėgėjų teatras „Palėpė“ jau 23 metus nuotaikingais pasirodymais džiugina žiūrovus. Tą jie darė ir „Klėtelėje“, pristatydami komišką meilės istoriją – Edmundo Untulio „Nosis su apgamu“ (rež. Rasa Šimonienė). Konkursinę programą baigė Liaušių mėgėjų teatras „Po liepomis“. Teatras susikūrė 2018 m. „Klėtelėje“ žiūrovai išvydo naujausią jų premjerą – Veronikos Ruminavičiūtės ,,Sunki našta“ (rež. Lina Monkevičienė, dailininkė Silvija Liumparienė).

Pertraukų metu Šventupės ansamblis „Šventerečius“ pristatė teatralizuotą muzikinę programą „Ponios Julijos sekretai“, o į dainų sukūrį įtrauks Taujėnų vokalinis ansamblis.

Šventės programą pabaigė svečiai – Kupiškio kultūros centro Skapiškio mėgėjų teatras ,,Stebulė“ (rež. Vita Vadoklytė). Ji ne tik atvyksta su spektakliu, bet viso renginio metu dirbo vertinimo komisijoje. Kartu su ja rajono mėgėjų teatrų pasirodymus vertino Jonavos kultūros centro Panoterių mėgėjų teatro režisierė Janina Adomaitienė ir Ukmergės kultūros centro mėgėjų teatro režisierė Skaistė Vasiliauskaitė – Dančenkovienė.

Paskelbus konkurso rezultatus paaiškėjo jog šventės laureatais tapo Ukmergės kultūros centro Liaušių skyriaus mėgėjų teatras „Po liepomis“. Čia ir vyks sekanti mėgėjų teatrų šventė – konkursas „Klėtelė“.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia