Pradinis Kultūra „Karpinių instaliacija Nepriklausomybei“ Deltuvoje

„Karpinių instaliacija Nepriklausomybei“ Deltuvoje

1026
0

Pasitikdami Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną ir pristatydami Deltuvą – Mažąją Lietuvos kultūros sostinę, Deltuvos miestelio bendruomenė ir Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyrius pakvietė visus prisiliesti prie vieno iš senųjų amatų – karpinių ir papuošti savo namų langus karpytomis popierinėmis užuolaidėlėmis.

Karpinių tradicija Lietuvoje siekia XIX amžių. Anksčiau jie turėjo tik pritaikomąją reikšmę – norėdamos papuošti namus, moterys popierių pjaustė peiliu ar karpė avims kirpti skirtomis žirklėmis. Mūsų močiutės ant popierinių užuolaidėlių sugebėdavo perkelti tulpių, lelijų, gyvybės medžio, paukštelių, įvairių žolynų ar geometrinių figūrų ornamentus. Dabar tai savotiška meno rūšis. Tai tarsi meditacija, nes karpymas atpalaiduoja, padeda bent trumpam pamiršti rūpesčius.

Deltuvoje karpiniais rankdarbių būrelio „Ką akys pamatys – tą rankos padarys“ nares pirmiausiai sudomino jo vadovė Rasas Laskauskienė. Šio amato ėmėsi Aldona Maskoliūnienė, Natalija Jovaišienė, prisijungė Rasa Černiauskienė. Jų karpytomis užuolaidėlėmis pasipuošė istoriniai Deltuvos miestelio pastatai – bendruomenės namai ir senoji klebonija.

Prie projekto pakvietėme prisijungti ir mūsų Mažosios Lietuvos kultūros sostinės partnerius. Ukmergės kultūros centro Dainavos skyriaus renginių organizatorė Drąsutė Kaselienė, Deltuvos pagrindinės mokyklos mokytojos Inga Lipčiuvienė, Audronė Sedleckaitė, Zita Vaitkūnienė savo karpytas užuolaidėles padovanojo senųjų Deltuvos miestelio sodybų šeimininkams. Vepriškė Rasa Šimonienė popierinių užuolaidėlių parodą eksponuoja kultūros namų languose. Ukmergės Vl. Šlaito viešoji biblioteka pasipuošė kartu su kaimų padalinių bibliotekomis. Atkočių kaimo bendruomenės moterys užuolaidėles paskyrė savo gimtiesiems namams, o Leonpolio kaimo bendruomenė papuošė dar ir dvaro oficinos langus.

Pradžiugino Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro socialinės darbuotojos, kurios užuolaidėles karpė kartu su Dienos socialinės globos institucijos skyriaus neįgaliaisiais.

Karpymo „virusą“ paskleidėme ir kitose Mažosiose Lietuvos kultūros sostinėse. Prie projekto „Karpinių instaliacija Nepriklausomybei“ prisijungė Valkininkai (Varėnos r.), Tiltagaliai (Panevėžio r.), Krakės (Kėdainių r.), Nevarėnai (Telšių r.), Barstyčių kaimų bendruomenė (Skuodo r.).

Projektas startavo Kovo 11-osios išvakarėse, tačiau jis tęsis visus metus. Kviečiame prisijungti ir Jus ir tapti Mažosios Lietuvos kultūros sostinės dalimi. Tieskime tiltus iš praeities į ateitį, atgaivinkime senuosius karpinius ir jais grožėkimės!

Daiva Stimburienė
Projekto „Deltuva – Mažoji Lietuvos kultūros sostinė 2021“ koordinatorė, UKC Deltuvos skyriaus renginių organizatorė

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia