Pradžia Verslas Rėmėjų medžiaga Cinamono nauda ir naudojimo būdai

Cinamono nauda ir naudojimo būdai

808
0
cinamonas

Cinamonas – tai gan įprastas prieskonis, naudojamas daugelyje skirtingų kultūrų kaip pikantiškų ir saldžių patiekalų prieskonis. Jo tikriausiai jau turite savo prieskonių lentynėlėje, kadangi tai daugelio virtuvių pagrindas. Skanus saldžiuose skanėstuose ir sūriuose avižiniuose dribsniuose, o pikantiškuose patiekaluose – unikalus, šiltas ir šiek tiek aštrus cinamono skonis puikiai tinka įvairiems patiekalams. Daugumoje pasaulio virtuvių žmonės, perkantys cinamoną iš maisto prekių parduotuvių ir prekybos centrų, vartoja ne tikrąjį cinamoną. Apie tai, kuo ypatingos ir skirtingos cinamono rūšys ir kurią iš jų siūlome DailySpoon, kviečiu skaityti toliau.

Prieskonio rūšys

Cinamonas gaminamas iš vidinės cinamono medžio žievės. Vidinės žievės juostelės džiovinamos, kol susisuka į ritinėlius, vadinamus cinamono lazdelėmis arba plunksnomis. Tada juos galima sumalti į miltelius arba iš jų pagaminti ekstraktą. Yra daugybė cinamono rūšių, kurios visos gaunamos iš kelių rūšių visžalių Cinnamomum genties medžių vidinės žievės. Vis dėlto yra dvi rūšys, kurias greičiausiai rasite komerciniais tikslais parduodamuose maisto produktuose: Cassia ir Ceylon.

Šiuo metu labiausiai paplitusi rūšis, kuri maisto prekių parduotuvėse paprastai žymima kaip „cinamonas”, yra Cinnamomum cassia arba Cassia cinamonas. Tamsiai rudos ir raudonos spalvos, storesnių lazdelių ir šiurkštesnės tekstūros prieskonis yra stipraus, sodraus, šiek tiek kartaus skonio, todėl puikiai tinka sunkesniems kepiniams ir paprastai yra gana nebrangus. Taip pat galite susidurti su „Saigon” arba „Korintje” cinamonu, kurie abu yra Cassia cinamono atmainos. Ši rūšis laikoma prastesnės kokybės, yra kilusi iš Pietų Kinijos ir dar vadinama kiniškuoju cinamonu.

Cinnamomum verum, dar vadinamas tikruoju cinamonu arba Ceilono cinamonu, yra brangesnė ir sunkiau randama cinamono rūšis. Prieskonis apibūdinamas kaip subtiliai saldaus skonio, tinkantis desertams. Rusvos spalvos, jame daug tvirtų lazdelių su minkštais sluoksniais – šios savybės suteikia labai pageidaujamą kokybę ir tekstūrą. Istoriškai ši rūšis buvo labiau paplitusi Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Daugumoje tradicinių Europos ir Meksikos receptų, kuriuose naudojamas cinamonas, naudojamas tikrasis cinamonas, ir, norint išgauti autentišką skonį, reikia būtent šios rūšies. Tikrojo cinamono tėvynė – Šri Lanka ir pietinė Indijos dalis.

Kai jos yra miltelių pavidalo, šias dvi rūšis vizualiai atskirti sudėtinga, tačiau pačios cinamono lazdelės atrodo visai kitaip. Cassia cinamono lazdelės yra vienas storas, tvirtas žievės sluoksnis, susuktas į ritinėlį, o tikrojo cinamono – keli ploni, minkšti žievės sluoksniai, susukti kartu. Be to, tikrasis cinamonas paprastai yra šviesesnės spalvos nei Cassia.

Cinamono nauda

Prieskonio sudėtyje yra daug sveikatai teigiamą poveikį galinčių turėti junginių, įskaitant polifenolius, kai kurias unikalias chemines medžiagas, tokias kaip cinamono rūgštis, cinamatas, ypatingai cinamaldehidas. Šis junginys suteikia skonį ir aromatą, be to, yra atsakingas už daugelį sveikatai naudingų savybių. Viena ryškiausių cinamono savybių yra antioksidantai, kurie yra sveikas mitybos komponentas, padedantis neutralizuoti laisvuosius radikalus, neleidžiantis jiems pažeisti organizmo ląstelių.

Potencialas diabeto gydymui

Cinamonas laikomas alternatyvia cukrinio diabeto gydymo priemone. Tyrimais nustatyta, kad jis gali padėti subalansuoti cukraus kiekį kraujyje sergantiems 2 tipo diabetu, nes padidina gliukozės pasisavinimą, pagerina riebalų ir raumenų audinių jautrumą insulinui, pagerina glikogeno sintezę kepenyse, sulėtina skrandžio išsituštinimo greitį ir daro kitus galimus pokyčius. Tai taip pat yra perspektyvus gydymo būdas žmonėms, ieškantiems alternatyvų gydymui sintetiniu insulinu. Tačiau nors tyrimai ir rodo tam tikrą naudą gliukozės kontrolei, diabetu sergantiems žmonėms vis tiek svarbu laikytis gydytojo sudaryto gydymo plano, nes kol kas tyrimais nustatytas cinamono poveikis nerodo pakankamų pokyčių, kad juo būtų galima visiškai pakeisti vaistus.

Sudėtyje yra su vėžiu kovojančių fermentų

Šis prieskonis pasižymi priešuždegiminiu, antioksidaciniu ir antimikrobiniu poveikiu. Tai reiškia, kad jis palaiko jūsų imuninę sveikatą. Atliktas tyrimas parodė, kad jis didina antioksidacinį fermentų aktyvumą, kas liudija, kad jis gali užkirsti kelią tam tikrų rūšių vėžiui arba jį gydyti. Tai gera žinia tiems, kurie ieško maisto papildų, galinčių padėti užkirsti kelią vėžiniams susirgimams. Svarbu paminėti, kad nereikėtų eksperimentuoti su cinamonu gydant vėžį, prieš tai nepasitarus su specialistu.

Padeda valdyti kraujospūdį

Visose cinamono rūšyse yra cinamono rūgšties. Ji pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Priešuždegiminės savybės padeda kraujui tekėti organizme ir mažiau apkrauna širdį. Širdies silpnėjimas dėl širdies ir kraujagyslių sistemos problemų dažnai sukelia širdies ligas. Tikrasis cinamonas palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą ir prisideda prie sveikos širdies veiklos.

Padeda užkirsti kelią Alzheimerio ligai

Panašu, kad šis prieskonis pagerina ir smegenų reakciją į insuliną. Mokslininkai teigia, kad dėl šio metabolinio poveikio jis taip pat naudingas sergant neurologinėmis ligomis, pavyzdžiui, Alzheimerio liga. Tyrimai, rodantys ryšį tarp diabeto ir Alzheimerio ligos, patvirtina mintį, kad cinamonas gali padėti sustabdyti Alzheimerio ligos pradžią. Remiantis tyrimo duomenimis, iš tam tikrų prieskonių, pavyzdžiui, cinamono, ciberžolės, gvazdikėlių ir t. t., gaunamos maistinės medžiagos gali būti gyvybiškai svarbios smegenų sveikatai palaikyti. Taip pat, jis gali padėti kontroliuoti didelį gliukozės kiekį kraujyje smegenyse. Cukriniu diabetu sergantiems žmonėms pasitaiko hiperglikemijos epizodų. Tai gali prisidėti prie kognityvinių funkcijų silpnėjimo. Cinamono savybės padeda užtikrinti, kad gliukozės kiekis kraujyje nepakiltų per greitai.

Dauguma parduotuvių lentynose esančių cinamono papildų yra Cassia veislės. Norint išbandyti tikrąjį cinamoną ir jame esančiomis naudingomis medžiagomis praturtinti savo mitybą, svarbu atkreipti dėmesį į produkto tiekėją. Jei vis dar svarstote, kur pirkti ceilono cinamoną, siūlome apsidairyti mūsų el. parduotuvėje – dailyspoon.lt, kur siūlome aukščiausios kokybės produktus. Na, o kadangi įtraukti šį prieskonį į savo mitybą kasdien gali būti sudėtinga, siūlome išbandyti ir mūsų supermaisto mišinukus. Paprasti naudoti, sukurti iš natūralių produktų su mitybos specialistės pagalba, jie gausūs įvairių supermaisto produktų, tad nesunkiai praturtinsite mitybą naudingomis medžiagomis. Pavyzdžiui, mišinukas Energijai sudarytas iš augalinių baltymų, bananų miltelių, kakavos miltelių, maca miltelių ir tikrojo cinamono, tad ne tik padės išlaikyti sotumo jausmą, sumažins smaližiavimo norą, bet ir aprūpins organizmą energija.

Ankstesnis straipsnisAr vaikams reikalingi atskiri indai?
Kitas straipsnisUkmergė tarpukario spaudoje – 1921 metų I pusmetis (IV)

Rašyk atsakymą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia