Pradinis Aktualijos Pradedame šalinti maisto atliekas

Pradedame šalinti maisto atliekas

356
0

Kiekvienuose namuose, kiekvienoje virtuvėje nuolat susidaro atliekų, kurios gali būti perdirbamos bei, prieš sunykdamos, gali atnešti naudą. Kalbama apie maisto atliekas. Teigiama, kad vienas Lietuvos gyventojas per metus išmeta 60 kilogramų maisto, kuris jam nereikalingas, bet dar galėtų būti suvartotas. Taip susidaro šimtai tūkstančių tonų maisto atliekų, kurios galėtų būti paverstos, pavyzdžiui, kompostu ar biodujomis, kurios panaudojamos elektros energijos bei šilumos gamybai.

Ši visame pasaulyje opi problema palaipsniui sprendžiama ir Europos Sąjungoje. Ji nustatė, kad nuo 2024 metų pradžios iš bendro atliekų kiekio visiems reikės išskirti maisto ir virtuvės atliekas – tai yra jas šalinti atskirai nuo kitų atliekų. Tai bus privalu ir Lietuvoje. Ukmergė, pirmoji šalyje, nelaukdama 2024 metų jau nuo šios gegužės 1-osios pradeda atskirai rūšiuoti maisto atliekas.

Jau balandžio pabaigoje miesto gyventojams buvo išdalinti oranžiniai maišeliai. Į juos turi būti dedamos tik sausos maisto atliekos ir tik tos, kurios laikui bėgant gali virsti kompostu ar biodujomis. Į oranžinį maišelį negalima dėti: maisto pakuotėse, skystų maisto produktų, chemiškai apdoroto popieriaus, tabako ir t.t. Negalima dėti ir pasenusių vaistų – juos būtina priduoti vaistinėje. Pripildytą maišelį reikia sandariai užrišti ir išmesti į komunalinių atliekų konteinerį, tai yra, su kitomis atliekomis.

Tokia akcija Ukmergėje vyks 5-6 mėnesius. Gyventojams ji nieko nekainuos – atliekų išvežimo kaina nekils, nes oranžiniai maišeliai bus metami į bendrą komunalinių atliekų konteinerį, o vėliau iš jo išimami. Toks oranžinių maišelių šalinimo būdas pasirinktas siekiant nedidinti mokesčio – maisto atliekos šalinamos kaip ir bet kurios kitos komunalinės atliekos.

Negavus maišelių ar jiems pasibaigus naujus galima gauti miesto seniūnijoje, UAB „Ukmergės butų ūkis“ ir Didelių gabaritų atliekų šalinimo aikštelėje Gerseniškių g. 5.

 

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia